Peyami Safa'nın siyaset anlayışı
Peyami Safa's understanding of politics
  1. Tez No: 515359
  2. Yazar: ÖZGÜR KARACABEY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Siyaset, Ahlak, Peyami Safa, Aile, Türk toplumu, Politics, Morality, Peyami Safa, Family, Turkish society
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
On dokuzuncu yüzyılın önemli düşünürlerinden olan Peyami Safa, romanları başta olmak üzere Türk siyasetine ilişkin birçok konuda eser yazmıştır. Bu çalışmada; düşünürün yazdığı eserlerden ve siyasete bakış açısı üzerine yazılan eserlerden yola çıkarak Peyami Safa'nın siyaset anlayışı ele alınmıştır. Bu çalışmada, Peyami Safa'nın düşünce dünyasında siyasi kavram ve sorunlar ile Türk toplumuna bakışı hakkında bilgilere yer verildi. Siyasi kavramlar konusuna genel bir bakış yapılarak, Peyami Safa'nın düşünce dünyasında siyasi kavram ve sorunlar ile Türk toplumuna bakışı başlıkları altında incelenmeye çalışılmıştır. Peyami safa, Türk milleti için uygun fikir akımı olarak milliyetçilik fikrini ön plana çıkarmıştır. Muhafazakâr toplum anlayışı içerisinde de muhafazakârlığın, tutuculuk değil manevi değerlerini koruyarak, ilim ve teknolojide açık bir toplum yapısını öngörmektedir. Peyami Safa'nın yaşadığı yıllarda Dünyadaki en önemli konu kuşkusuz sosyalizm ve Komünizmdi. Bu ekonomik sistemlerin karşısında liberalizm vardı. Peyami Safa özgürlükler açısından liberalizme daha sıcak bakmış ve sosyalizm ile Komünizmi eleştirmiştir. Peyami Safa'nın Türk toplumuna bakış açısının odak noktası Doğu – Batı meselesi olmuştur. Osmanlının son döneminden başlayıp günümüze kadar devam eden bu modernleşme hareketi toplumda sıkıntılar meydana çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
Peyami Safa, one of the important thinkers of the nineteenth century, wrote works on many issues related to Turkish politics, besides his novels. In this study, the political understanding of Peyami Safa that based on the works written by the thinker and the works written on the point of view of politics, has been discussed. In this study, Peyami Safa's political concepts and problems in his world of thought and his view on Turkish society were discussed. Within overview of political concepts, political concepts and problems in Peyami Safa's world of thought , and his view over Turkish society is tried to be examined under the headings. Peyami Safa has brought the idea of nationalism to the forefront as a suitable idea for the Turkish nation. In the sense of conservative society, Peyami Safa foresees that conservatism is an open society structure in science and technology by preserving its spiritual values,. In the years when Peyami Safa lived, the most important issue in the world was socialism and communism. Liberalism was against these economic systems. Peyami took a warmer look at liberalism in terms of freedom and criticized socialism and communism. The East – West issue was Peyami Safa's focus point of view on Turkish society. This movement of modernization from the last period of the Ottoman Empire to the present day has caused problems in society.