Türkiye'de bütünşehirleşme sürecinin köyler üzerindeki etkileri Malatya Başak, Sütlüce ve Bulgurlu köyleri örneği
- Tez No: 515377
- Danışmanlar: PROF. DR. MİHRİBAN ŞENGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kent, Köy, Sermaye Birikimi, Bütünşehirleşme, Malatya, Province, Village, Capital Accumulation, Entire-Urbanization, Malatya
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kent ve Çevre Sorunları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Türkiye'de büyükşehir kent konusunda izlenen dönemsel siyasetin bir ürünü olan“bütünşehirleşme”ile kent ve köy arasındaki ilişkide ortaya çıkan yeni durum, köylerin sosyo- ekonomik yapılarının dönüşümü konusunda yeni bir ivme yaratmıştır. Büyükşehirlerin sayıca artırılmasının yanı sıra büyükşehir belediye sınırlarının il sınırlarını kapsar hale getirilmesi ve böylece kent yönetimi sınırları içine dâhil olan köylerin dönüşümünü hızlandırmıştır. Köyler, belediyelerin sermaye birikimine katkı işlevlerinin hızlandırdığı bir süreç içinde piyasa koşullarına daha açık hale gelmiştir. Bu bağlamada sermayenin kentsel mekâna ve hizmetlere giderek yoğunlaşması, kentsel yönetim ölçeğinin yeniden düzenlenmesine neden olmuştur. Bu tez çalışmasında, tarımsal ekonominin ve feodal ilişkilerin baskın olduğu bir il olarak Malatya'nın yerel ve merkez iktidar odaklarının talebiyle, neoliberal politikaların bir parçası olarak büyükşehir olması, Basak, Sütlüce ve Bulgurlu köylerinde kentsel dokunun genişlemesi yönünde yarattığı etki ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
A new condition defined the "entire-urbanization', which has arisen as a result of periodical policies implemented in metropolitan municipality administrations in Turkey, has created a momentum for the socio-economic structures of villages. The transform of villages, which included in the urban management, has accelerated as the number of metropolitan municipalities increased, and consequently the bodies of new municipal administration covered the entire provincial borders. The villages are more open to the market conditions as the municipalities contribute to the capital accumulation. In this respect, that the capital focuses on urban space and services have caused the reorganization of urban administrative scale. In this thesis, the effects of expanding of urban fabric on Basak, Sütlüce and Bulgurlu village of Malatya where the agrarian economy and feudal structure are dominant factors, which became a metropolitan municipality as a part of neoliberal policies thanks to demand of the local and central government, is studied.