Algılanan liderlik davranışının örgütsel sinizm ve presenteizm üzerine etkisini belirlemeye yönelik bir araştırma
A research intended for determining the impact of perceived leadership behavior on organizational cynicism and presenteeism
- Tez No: 515431
- Danışmanlar: PROF. DR. AGAH SİNAN ÜNSAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Liderlik Tarzları, Örgütsel Sinizm, Presenteizm, Leadership, Leadership Styles, Organizational Cynicism, Presenteeism
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 279
Özet
Çalışmada öncelikle liderlik, örgütsel sinizm ve presenteizm konuları ayrıntılı şekilde açıklanmıştır.“Algılanan Liderlik Davranışının Örgütsel Sinizm ve Presenteizm Üzerine Etkisini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma”isimli tez çalışmasında mobilya ve plastik sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde görev alan lider konumundaki kişilerin liderlik davranış tarzının, çalışanların örgütsel sinizm ve presenteizm düzeyleri üzerine olan etkisi araştırılmıştır. Örgütlerde algılanan liderlik davranış tarzlarıyla çalışanların örgütsel sinizm ve presenteizm düzeyleri arasında ne gibi bir bağlantı olduğunu belirlemek amacıyla Marmara Bölgesi'nden rastgele seçilen iki işletmede (mobilya, plastik) çalışan 718 kişi üzerinde ankete dayalı bir araştırma yapılmıştır. Araştırma verilerinin çözümlenmesinde SPSS 22.0 (Statistical Package for the Social Sciences-Sosyal Bilimler İçin İstatistik Paketi) programı kullanılmıştır. Daha sonra analiz sonucunda elde edilen bulgular değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda, algılanan liderlik davranış tarzları ile örgütsel sinizmin üç alt boyutu ve presenteizm ile olan ilişkileri açıklanmıştır. Çalışma sonucunda, liderlik davranış tarzları ile çalışanların örgütsel sinizm ve presenteizm eğilimleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Bu anlamlı ilişki, değişkenlerin alt boyutları arasında negatif veya pozitif yönde farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, primarilytopics of leadership, organizational cynism and presenteeism are explained in detail. In the thesis titled“ A Research Intended for Determining The Impact of Perceived Leadership Behavior On Organizational Cynicism And Presenteeism ”, the effect of the leadership behavior style of the people who on leader status working in the firms operating in the furniture and plastics sectors on the organizational cynicism and presenteeism levels of the employees was searched. A survey-based research was conducted on 718 people working in two firms (furniture, plastic) selected randomly from Marmara Region in order to determine what kind of connection between leadership behavior styles perceived in organizations and organizational cynicism and presenteeism level of workers. SPSS 22.0 (Statistical Package for the Social Sciences) program was used to analyze the research data. Afterwards, the findings obtained from the analysis were evaluated. In the result of the study, perceived leadership behaviors and three subdimensions of organizational cynicism and their relation with presenteeism are explained. According to researches, there is a significant relationship between leadership behavior styles and employees organizational cynicism and presenteeism tendencies. This meaningful relationship varies between the sub-dimensions of the variables, either negative or positive.