Reklam ve din
Advertisement and religion
  1. Tez No: 515436
  2. Yazar: MAİDE YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Reklam, din, sembolik etkileşimcilik, ekonomi
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Pazarlama iletişiminin ana unsurlarından biri olan reklamlar aynı zamanda marka yöneticileri için marka kişiliği geliştirmede büyük bir öneme sahiptir. İhtiyaçların sınırsız olduğu mevcut ekonomi sisteminde, yeni ihtiyaçlar oluşturma ve aynı zamanda bunun tüketiminin sağlanması reklamlar aracılığıyla mümkün olmaktadır. Reklamcı markayı tanıtmak, benimsetmek için ürün tanıtımında sembolik anlamda pek çok veriden yararlanmaktadır. Yararlanılan bu unsurlar arasında din başta gelmektedir. Mevcut ekonomi sistemi ve ülkemiz ekonomisinin son dönmelerdeki gelişimine bakıldığında dindar kitle ekonomik yapı içerisinde tüketici konumunda ciddi söz sahibidir. Dindar kitlenin ürün tanıtımından veya sunumundan etkilenmesi ticari anlamda kar getiren bir durumdur. Bu durumun farkında olan reklam firmaları ve markalar çeşitli dini sembollerle dindar kitleye ulaşmaya çalışmaktadır. Çalışmamızın amacı son yıllarda ülkemiz reklamlarında görülen dini sembollerin çözümlemesinin yapılmasıdır. Bu çözümlemelere esas olmak üzere sosyolojideki sembolik etkileşimcilik kuramı ve görüntü çözümleme yöntemi kullanılmıştır. Bu bağlamda ülkemizde yapılan reklamlarda görülen dini sembol örnekleri incelenerek, sembol kullanımının nedenleri ve alıcı kitle üzerindeki etkilerinin bir analizi yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Advertisements which are one of the main elements of marketing communications have great importance on developing brand personality for brand managers.In current economy system in which necessities are unlimited,creating new needs and also being consumed them are possible due to the advertisement.Advertisers symbolically use several data in order to advertise and adopt the brand.In this regard religion , among these data , has a leading role. Considering current economy system and recently economic development in our country, the religious audiences have great importance as a consumer in the economic structure.Being impressed by the religious audiences of the advertisement is commercially profit earner.For this reason , advertising agents and brands try to get the Muslim audiences by means of several religious symbols. The purpose of our work is analysizing the religious symbols which are recently used in advertisement in our country.In this regard symbolic interactionism theory , in sociology , and image analysis method are mainly used.By examining the samples of the religious symbols in advertisement in our country, the reasons of the usage of the religious symbols and their effects on audiences are analysized. KEY WORDS: Advertisement, religion, symbolic interactionism, ecocomy.