Ortaöğretim öğrencilerinde sosyal dışlanmanın, arkadaşlık kalitesi ve sahte kimlik açısından incelenmesi
The relationship between friendship quality in secondary school students and false self and social exclusion
  1. Tez No: 515500
  2. Yazar: KADRİYE ÖZYAZICI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET KANAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal dışlanma, arkadaşlık kalitesi, sahte kimlik, social exclusion, friendship quality, false self
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırma, ergenlikte arkadaşlık kalitesinin sahte kimlik ve sosyal dışlanma ile ilişkisi ortaya çıkarmayı amaçlayan betimsel bir çalışmadır. Araştırma yöntemi nicel, araştırma deseni ise yordayıcı korelasyonel olarak belirlenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2017-2018 eğitim öğretim yılında Sivas ili merkezinde okulların taban puanlarına göre belirlenmiş dört lisede öğrenim gören 510 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında veri toplama aracı olarak, Ergenler İçin Sosyal Dışlanma Deneyimleri Ölçeği, Ergenler İçin Sahte Kimlik Ölçeği ve Arkadaşlık Kalitesi Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmaya ait verilerin toplaması sürecinde maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemi kullanılmış, cinsiyet, okul taban puanı, yaşamını geçirdiği yerleşim yeri, sosyoekonomik düzey ve akademik başarı durumu değişkenlerine göre irdelenmesi amacıyla SPSS paket programı kullanılmıştır. Araştırmada regresyon analizi bulgularına göre sosyal dışlanma değişkeninin alt boyutu olan önemsenmeme boyutunu, sahte benlik ve kabul değişkenlerinin manidar düzeyde yordadığı görülmüştür. Sosyal dışlanma değişkeninin alt boyutu olan dışlanma boyutunu yakınlık ve kabul değişkenleri manidar düzeyde yordamaktadır. Arkadaşlık kalitesinin, sosyal dışlanmanın alt boyutu olan dışlanmayı ise manidar düzeyde yordadığı görülmüştür. Araştırmada bağımsız değişkenlerin etkilerini yordamak amacıyla kullanılan MANOVA testi sonuçlarına göre cinsiyet değişkeni Sosyal Dışlanma ve Sahte Kimlik değişkenlerine göre manidar düzeyde farklılık göstermemektedir; ancak Arkadaşlık Kalitesi değişkenine göre manidar farklılık görülmektedir. Okul taban puanına, yaşamını geçirdiği yerleşim yeri, sosyo-ekonomik düzey, akademik başarı değişkenleri ile Sosyal Dışlanma, Sahte Kimlik ve Arkadaşlık Kalitesi değişkenleri arasında manidar bir ilişki bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
The present study is a descriptive study that aims to demonstrate the relationship between friendship quality in adolescence and false self and social exclusion. The study employs the quantitative method and a predictive correlational design. The study group consists of 510 students studying at four high schools located in the center of Sivas province in the 2017-2018 academic year determined according to the minimum score for admission. The data were collected using the Ostracism Experience Scale for Adolescents, False Self Scale for Adolescents and Friendship Quality Scale. Maximum diversity sampling method was employed for data collection, and SPSS package was used to examine the data according to the variables of gender, the minimum score for admission to the school, the place of residence, socio-economic level, and academic achievement. The findings obtained from the regression analysis demonstrate that the variable of social exclusion considerably predicts the dimension of ignore (which is the sub-dimension of social exclusion), false self, and acceptance. The dimension of exclusion (the sub-dimension of social exclusion) is significantly predicted by the variables of intimacy and acceptance. Besides, friendship quality significantly predicts the variable of exclusion. According to the results of MANOVA test carried out to predict the effects of the independent variables in the study, it is seen that the variable of gender does not have a significant effect on the variables of social exclusion and false self whereas it has a significant effect on friendship quality. There are no significant relationships between the variables of the minimum score for admission to schools, the place of residence, socio-economic level and academic achievement and the variables of social exclusion, false self, and friendship quality.