Menstrual ağrı şiddetini etkileyen faktörlerin incelenmesi
Examination of factors affecting menstrual pain severity
- Tez No: 515575
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP ÖZGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Menstrual ağrı, dismenore, yaşam kalitesi, anksiyete düzeyi, fiziksel aktivite düzeyi, Menstrual pain, dysmenorrhea, quality of life, anxiety level, physical activity level
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Fizyoterapi Ve Rehablitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Gamze Nalan, Ç. Menstrual Ağrı Şiddetini Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi. Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Programı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2018. Bu çalışma, menstrual ağrı şiddetini etkileyen faktörleri incelemek amacıyla planlanmıştır. Çalışmaya yaş ortalaması 22 3 yıl olan 18 yaş ve üzeri, okuma-yazma bilen, değerlendirme ölçeklerini tamamlamada koopere olan ve menstrual sikluslarının çoğunda menstrual ağrı şikayeti olan 336 birey dahil edildi. Bireylerin menstrual ağrısı“Görsel Analog Skalası”ile değerlendirildi ve bireyler, menstrual ağrı şiddetlerine göre 3 gruba ayrıldı. Skalada 0-3 cm arasını işaretleyenler“hafif şiddette ağrı”grubu (Grup 1, n=64), 3.1-7 cm arasını işaretleyenler“orta şiddette ağrı”grubu (Grup 2, n=134), 7.1-10 cm arasını işaretleyenler“şiddetli ağrı”grubu (Grup 3, n=138) olarak sınıflandırıldı. Bireylerin demografik, fiziksel ve menstrual özellikleri ve detaylı medikal hikayeleri kaydedildi. Bireylerin menstrual semptomları“Menstruasyon Semptom Ölçeği”, sağlıkla ilgili yaşam kaliteleri“Nottingham Sağlık Profili”, fiziksel aktivite düzeyleri“Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi Kısa Form”, psikolojik durumları“Beck Depresyon Envanteri”, ve anksiyete düzeyleri“Durum ve Süreklilik Kaygı Ölçeği”ile değerlendirildi. Menstrual ağrı şiddetlerine göre belirlediğimiz 3 gruptaki bireyler arasında fiziksel, demografik ve menstrual özellikler bakımından anlamlı bir fark bulunmadı (p>0.05). Gruplar arasında menstrual semptom skorları ve yaşam kalitesi düzeyleri bakımından fark bulunurken (p0.05). Menstrual ağrıyı etkileyen risk faktörlerine bakıldığında, menstrual semptomların ve vücut kitle indeksi değerlerinin ağrı şiddeti üzerinde etkili olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Gamze Nalan, C. Examination of Factors Affecting Menstrual Pain Severity. Hacettepe University, Institute of Health Sciences, Physical Therapy and Rehabilitation Program, Master Thesis, Ankara, 2018. This study was planned to investigate the factors affecting the severity of menstrual pain. Three hundred and thirty six women with a mean age 22 3 years and aged 18 years and over who were literate, cooperated in completing the assessment scales, and complaining of menstrual pain in the majority of menstrual cycles were participated in this study. Individuals' menstrual pain was assessed by Visual Analogue Scale, and individuals were divided into 3 groups according to the severity of menstrual pain. Subjects marking between 0-3 cm, 3.1-7 cm and 7.1-10 cm were classified as“mild pain”(Group 1, n = 64),“moderate pain”(Group 2, n = 134), and“severe pain group”(Group 3, n = 138), respectively. Demographic, physical and menstrual characteristics and detailed medical histories of the individuals were recorded. Individuals' menstrual symptoms, health related quality of life, physical activity levels, psychological status and anxiety level were assessed with“Menstruation Symptom Scale”,“Nottingham Health Profile”,“International Physical Activity Questionnaire Short Form”,“Beck Depression Inventory”and“State-Trait Anxiety Inventory”, respectively. There was no difference in the physical and demographic characteristics of the individuals among 3 groups according to menstrual pain severity (p>0.05). Menstrual symptom scores, quality of life scores and menstrual characteristics were significantly different (p 0.05). When the risk factors affecting menstrual pain were examined, it was seen that menstrual symptoms and body mass index values had effect on pain severity.