Boşanma davalarında ispat ve deliller
Proof and evidences in divorce suits
- Tez No: 515694
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÖZBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Boşanma, Boşanma Davası, İspat, Delil, Divorce, Divorce Suits, Proof, Evidence
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
ÖZET Aile, toplumun temel yapı taşlarından birisidir. Bu sebeple boşanma davaları bireysel ve toplumsal açıdan önemli sonuçları olan davalardır. Hukukumuzda evliliğin kurulması bakımından bazı düzenlemeler öngörüldüğü gibi, evliliği sona erdiren en yaygın ve önemli sebeplerden birisi olan boşanma için de aynı şekilde düzenlemeler öngörülmüştür. Dolayısıyla hukukumuzda iradi değil adli boşanma sistemi kabul edilmiştir. Yani boşanmanın gerçekleşebilmesi için, Türk Medeni Kanunu'nda belirtilen boşanma sebeplerinden birisine dayanılarak dava açılmış olması, tarafların iddia ve savunmalarını ispatlaması ve bu doğrultuda mahkemece verilen inşai nitelikteki boşanma hükmünün kesinleşmesi gerekmektedir. Boşanma davalarının öneminden dolayı Kanun'da çocukların, eşlerin yararının üstün tutulduğu, kamu menfaatinin gözetildiği, serbest delil sisteminin söz konusu olduğu, hâkimlerin delillerin değerlendirilmesinin ve vicdani kanaatlerinin tam manasıyla oluşmasını zorlaştırabilecek hususların bertaraf edildiğine ilişkin hükümler bulunmaktadır. Dolayısıyla boşanma davalarını diğer özel hukuk davalarından ayıran temel özelliklerin, özellikle ispat ve delillerle ilgili olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Family constitutes the foundation of the society. Therefore, the divorce suits have significant individual and societal outcomes. Legally, there are some regulations covering establishment of the marriage as well as the divorce which is one of the most common and crucial reason for the marital breakdown. Hence in Turkish law, judicial divorce system is recognized instead of voluntary divorce system. That is to say, legal occurrence of the divorce requires a trial which is based on one of the divorce grounds listed in Turkish Civil Code, proving claims and pleas by parties and finality of the judicial sentence resolving the divorce. Due to the importance of the divorce suits, some provisions exist which favor the interest of children, partners and public; include an evidence system in which evidence to be relied on can be freely chosen; eliminate the things that can complicate the evaluation of the evidence and the proper occurrence of the personal conviction of the judges. Thus, it is possible to signify that, the matters of proof and evidence are the distinguishing features of the divorce suits.