Cystoseira sp. kompostundan izole edilen aktinomisetlerin enzim ve antibakteriyel aktivitelerinin araştırılması
Investigation of enzyme and antibacterial activites of actinomycetes isolated from Cystoseira sp. compost
  1. Tez No: 515777
  2. Yazar: ZEYNEP ŞULE TOPATAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE KATI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Aktinomiset, antibakteriyel, enzim, kompost, Cystoseira, Actinomycetes, antibacterial, enzyme, compost, Cystoseira
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Aktinomisetler, GC baz içeriği yüksek, filamentli ve Gram pozitif bakterilerdir. Bu bakteri grubu sekonder metabolitlerden enzim ve antibakteriyel maddeler gibi önemli bileşikler üretirler. Yüksek ticari değere sahip olan bu bileşikler farklı endüstriyel alanlarda kullanılmaktadır. Bu çalışmada, Cystoseira sp. alg kompostundan izole edilen aktinomiset izolatlarının enzim ve antibakteriyel aktiviteleri araştırıldı. Yüksek enzim ve antibakteriyel aktivite gösteren 6 aktinomiset izolatının morfolojik ve fizyolojik karakterizasyonu ile 16S rDNA dizi analizine göre moleküler tanımlaması yapıldı. Kompost örneklerinden toplamda 73 tane aktinomiset izolatı (BSC) izole edildi. Aktinomiset izolatlarının enzim aktivite sonuçları değerlendirildiğinde %68,5'i amilaz, %100'ü selülaz, %47,9'u kitinaz, %94,5'i pektinaz, %98,6'sı proteaz ve %96,3'ü lipaz/esteraz enzim aktivitesi gösterdiği bulundu. Antibakteriyel aktvite deney sonuçları, izolatların %98,6'sı Staphylococcus aureus'a ve %84,9'u Enterococcus faecalis'e karşı çok yüksek aktivite gösterdi. Yüksek enzim ve antibakteriyel akivite gösteren aktinomiset izolatlarının (BSC-13, BSC-17, BSC-37, BSC-38, BSC-45 ve BSC-49) 16S rDNA dizi analizlerine göre Streptomyces cinsine ait oldukları belirlendi.
Özet (Çeviri)
Actinomycetes are GC base content high, filamentous and Gram positive bacteria. This bacterial group produces important compounds such as enzyme and antibacterial substances among secondary metabolites. These compounds, which have high commercial value, are used in various industrial areas. In this study, enzymes and antibacterial activities of actinomycetes isolated from Cystoseira sp. algae compost were investigated. The morphological and physiological characterization of 6 actinomycetes isolates which shows high enzyme and antibacterial activity was performed as well as molecular identification according to 16S rDNA sequence analysis. A total of 73 actinomycetes isolates (BSC) were isolated from the compost samples. When the enzyme activity results of actinomycetes isolates were evaluated, it is found that 68,5% of these have amylase, 100% have celulase, 47,9% have chitinase, 94,5% have pectinase, 98,6% have protease and 96,3% have lipase/esterase enzyme activities. Results of antibacterial activity assay showed that 98,6% of the isolates had very high activity on Staphylococcus aureus, 84,9% of the isolates had very high activity on Enterococcus faecalis. It has been determined that the actinomycetes isolates (BSC-13, BSC-17, BSC-37, BSC-38, BSC-45 and BSC-49) showing high enzyme and antibacterial activity belong to Streptomyces genus according to 16S rDNA sequence analysis.