Urban form and walkability: The assessment of walkability capacity of Ankara
Kentsel biçim ve yürünebilirlik: Ankara'nın yürünebilirliğinin ölçümlenmesi
- Tez No: 515822
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜBEYDE MÜGE AKKAR ERCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Yürünebilirlik, kentsel biçim, kentsel tasarım, yürünebilirlik ölçütleri, Ankara, Kavaklıdere, Çukurambar, Walkability, urban form, urban design, walkability parameters, Ankara, Kavaklıdere, Çukurambar
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 423
Özet
Yürünebilir kentler, sürdürülebilir ve yaşanabilir kentlerin temel gerekliliklerinden biridir. 1960'lardan günümüze, çağdaş kentler toplu taşım, yaya ve bisiklet kullanıcılarının göz ardı edildiği, arabanın ön planda olduğu bir planlama yaklaşımı ile geliştirilmiş ve biçimlenmiştir. Özel araba sahipliliğinin hakim olduğu ulaşım politikaları ve hızlı kentleşme dinamikleri, kentlerin yayılarak, kontrolsüz yapılaşma yoğunlukları ile hızla gelişmesine yol açarken, çevre kirliliğinin, toplumsal ve ekonomik eşitsizliklerin, toplum sağlığını tehdit eden kitlesel hastalıkların artmasına, verimli tarımsal arazilerin, açık yeşil ve orman alanlarının, doğal yaşamın yok olmasına neden olmaktadır. Bütün bu sorunlar, kentlerin ekonomik, toplumsal, çevresel ve ekolojik sürdürülebilirliğini tehdit altına almaktadır. Bu doktora tezi, kentin ve kentsel çevrenin yürünebilirlik kapasitesi ile kentsel form arasında güçlü ilişki olduğunu iddia etmektedir. Yürünebilir kentlerin değerlendirilmesinin, planlanmasının ve tasarlanmasının kent bütünü (macro), kentin alt parçaları (meso) ve sokak (micro) ölçeklerinde yapılması gerektiğini göstermeyi amaçlamaktadır. Bu araştırma, yukarıda belirtilen üç farklı ölçekte yürünebilirlik ölçütlerini belirleyerek, daha sürdürülebilir kent formlarını kent bütünü, kentin alt parçaları ve sokak viii düzeyinde geliştirebilmek için bir yürünebilirlik değerlendirme yöntemi önermektedir. Ankara kent bütünü özelinde, kentin iki farklı bölgesinde geliştirilen yürünebilirlik değerlendirme yöntemini kullanarak farklı ölçeklerdeki yürünebilirlik kapasitesini ölçmektedir. Ayrıca, söz konusu değerlendirme yöntemiyle, kentsel form nitelikleri farklı özelliklere sahip Kavaklıdere ve Çukurambar bölgeleri ve bu iki bölgenin karma kullanımlı iki ana caddesi üzerinde, kent parçası ve sokak ölçeklerinde kentsel formun yürünebilirlik kapasitelerindeki farklılıkları ve ortaklıkları göstermeye çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
Walkable cities are one of the major requirements of sustainable and livable cities. From the 1960s to nowadays, contemporary cities have been shaped and developed through an automobile-oriented planning which neglects of public transport users,pedestrians and cyclists, promotes urban sprawl leading to a high-costly infrastructural investments. Based on privately owned car-oriented transportation policies and rapid urbanization dynamics, cities grow fast by sprawling with uncontrolled building densities, while increasing environmental pollution, raising social and economic inequalities, public health problems, causing destructive effects on agricultural productive lands, open green spaces and forest lands, natural wild life. All these problems threaten economic, social, environmental and ecological sustainability of cities. This research mainly argues that there is a strong relationship between urban form and walkability capacity of a city or urban environment. It aims to show that walkability of cities should be studied, planned and designed based on three major scales: macro scale, meso scale and micro scale. By identifying the key walkability parameters of each scale, it seeks to develop a walkability assessment approach to develop more sustainable urban forms at macro, meso and micro scales. By using Ankara as the case study and focusing two neighborhoods in the city, it vi assesses the walkability capacity of urban environments at different levels. By using the walkability assessment method on the two different districts –Kavaklıdere and Çukurambar- and two main mix-used streets of these districts with different urban form qualities, it also shows the different walkability capacity of urban form at meso and micro scales.