Kentsel yenileme yöntemiyle oluşturulan konut yapılarında cam elyaf katkılı beton esaslı prekast cephe sisteminin değerlendirilmesi
Evaluation of grc based precast facade system created via urban renewal method
- Tez No: 515827
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVGÜL LİMONCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Dönüşüm, Konut, GRC Cephe Sistemi, Anket Çalışması
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
2012 yılında, 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Yasasının çıkmasıyla beraber İstanbul ili, Kadıköy bölgesinde yoğun bir şekilde uygulanmaya başlanan kentsel yenileme, zamanla kentsel ölçekte dönüşümden, inşaat sektöründe yaşanan maddi veya yasal zorunluluklar nedeniyle, bina ve parsel odaklı uygulananan bina yenileme yöntemine dönüşmüştür. Hızlı üretimi gerektiren bu süreçte binaların yeniden yapılanmasında, geleneksel sistemlerden, endüstrileşmiş sistemlere yönelinmiştir. Binaların sadece yıkılıp yeniden yapılması, modern çağın, inşaat sektöründe yeterli bulunmadığından, binaların görünümüne ve çevresi ile ilişkisine de önem verilmekte, cephe malzemesi seçimi ve cephenin estetik durumu, yapılara marka değer kattığından, cephe uygulamalarında da geleneksel sistemlerden endüstrileşmiş sistemlere yönelinmektedir. Bu çalışmada hızlı üretim zorunluluğuna karşın cephe ürünü olarak uygulanan GRC esaslı prekast sistemler ele alınmaktadır. Uygulanan örnekler üzerinden üreticilere, tasarımcılara, yapımcılara ve kullanıcılara yapılan anketler ile GRC esaslı prekast sistemler hakkında veri toplanarak, olumlu ve olumsuz yönlerinin değerlendirilmesi hedeflenmektedir. GRC esaslı cephe sisteminin değerlendirilmesinde, tüm aktörler için hazırlanan anket çalışmalarında, GRC esaslı cephenin estetik, görsel, konfor ve rahatlık, ses yalıtımı, ısı yalıtımı, işçilik kalitesi, bakım-onarım, temizlik, güvenlik, maliyet, dayanıklılık, uygulama hızı ve GRC ile ilgili yaşanan sorunlar hakkında sorular yöneltilmektedir. Bina Yenileme yöntemiyle oluşturulan konut yapılarında uygulanan GRC esaslı prekast cephe sisteminin ele alınması, bu sistemin kullanıcılarına anket yapılması, anket sonuçlarının değerlendirilmesi, olumlu olumsuz yönlerinin irdelenmesi ile elde edilen verilerin, GRC prekast üreticileri ile paylaşımı ve AR-GE çalışmalarına veri oluşturması ile; bu yapı ürününün gelişmesine katkı sağlanacağı varsayılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In 2012, with the emergence of the Urban Transformation Law numbered 6306, urban renewal, which has been intensively implemented in the province of Istanbul and Kadıköy region, has transformed from to parcel-focused method of building renovation due to material or legal requirements. This process, which requires rapid production, the restructuring of buildings has been directed from traditional systems to industrialized systems.Since the modern era rapid production is not sufficient in the construction sector, importance is attached to the appearance of the buildings and its surroundings. The facade selection and the aesthetic situation of facade are directed towards industrialized systems from the traditional systems in the facade applications as well. In this study, GRC based precast systems which are applied as facade products are considered despite the necessity of rapid production. It is aimed to evaluate the positive and negative aspects of the GRC based precast systems by collecting data on surveys conducted by producers, designers, producers and users. In GRC based façade system evaluation, in the questionnaire studies prepared for all actors, GRC based facade has been developed with aesthetic, visual, comfort and comfort, sound insulation, heat insulation, workmanship quality, maintenance-repair. The GRC-based façade system used in the residential buildings constructed by the Building Renovation method is investigated, the users of this system are surveyed, the results of the survey are evaluated, the results obtained by examining the positive and negative aspects are shared with producers and data are prepared for AR- GE is assumed that this structure will contribute to the development of the product.