Tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren 6 – 15 yaş aralığındaki çocukların beslenme alışkanlıklarının saptanması
Determination of dietary habits of 6 to 15 year old children with recurrent upper respiratory tract infection
  1. Tez No: 515869
  2. Yazar: GÜLŞAH YANIK YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESİN GÖKSU ŞEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonu, Enfeksiyon ve beslenme, Bağışıklık sistemi ve beslenme, Adolesan beslenmesi, Çocuk beslenmesi, Recurrent upper respiratory tract infection, Infection and nutrition, Immune system and nutrition, Adolescense nutrition, Child nutrition
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışma İstanbul ili Gaziosmanpaşa ilçesinde bulunan özel bir sağlık merkezine 01.09.2016-28.02.2017 tarihleri arasında başvurup en az 3 kez üst solunum yolu enfeksiyonu tanısı almış, 6-15 yaş arasındaki 125 çocuk üzerinde yapılmıştır. Araştırma, çocukların beslenme alışkanlıklarını saptamak amacıyla planlanan kesitsel bir çalışmadır. Tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren çocukların yaş ortalaması 8,54 yıl olarak tespit edilmiştir. Çocukların beden kütle indeksine göre persentil değerlerine bakıldığında %3,2'sinin çok zayıf, %3,2'sinin zayıf, %46,4'ünün normal kilolu, %24,8'inin hafif şişman ve %22,4'ünün şişman olduğu görülmüştür. Çalışmada çocukların doğum ağırlıkları ortalaması 3,274 kg olarak saptanmıştır. Çocuklar persentil değerlerine göre gruplandırıldığında; doğum ağırlıkları ortalamaları, normalin altında persentil (ortalama 2,688 gram) ile normal (ortalama 3,260 gram) ve normalin üzerinde persentil grupları (ortalama 3,366 gram) arasındaki fark anlamlı çıkmıştır (p0,05). Bu konuda daha kapsamlı araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out on 125 children aged between 6-15 years who applied to a private health center in Gaziosmanpaşa province of Istanbul between the dates of 01.09.2016-28.02.2017 and received at least 3 times upper respiratory tract infection. This is a cross-sectional study planned to determine the eating habits of children. Children with recurrent upper respiratory tract infection had an average age of 8.54 years. When the percentile values of the children are examined according to their body mass index; 3.2% are very underweight, 3.2% are underweight, 46.4% have normal weight, 24.8% are overweight and 22.4% are obesity. The average birth weight of children in the study was determined as 3.274 kg. When children are grouped according to percentile values; birth weight averages were significantly different between below normal percentile (average 2.688 grams) and normal percentile (average 3.260 grams) and above normal percentile groups (average 3.366 grams) (p0.05). More comprehensive studies are needed in this regard.