Febril konvülsiyonda levetirasetam etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of levetiracetam efficacy in febrile convulsion
- Tez No: 896281
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN GÜMÜŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Levetirasetam, ateş, epilepsi, febril konvülziyon, febril konvülziyonun tekrarı, tedavi, Levetiracetam, fever, epilepsy, febrile convulsion, recurrence of febrile convulsion, treatment
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
FEBRİL KONVÜLSİYONDA LEVETİRASETAM ETKİNLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET Amaç: Febril konvülsiyon, intrakraniyal enfeksiyon, hipoglisemi veya akut elektrolit dengesizliği olmaksızın ateşle ilişkili nöbetlerdir. Febril Konvülsiyon (FK) çocuklarda en yaygın görülen konvülsiyon türüdür. Febril Konvülsiyon genellikle zararsız olsa da, ebeveynler için son derece korkutucu olabilir ve bu durum, ebeveyn kaygısını son derece önemli hale getirir.Hastanemize baş vuran hastalarda levetirasetam etkinliğinin değerlendirilmesı amaclanmıştır. Febril konvülsiyon öyküsü olup levetirasetam başlanan hastalarda yaşa,cinsiyete,aile öyküsüne ,ateşin derecesine,nöbet geçirme yaşına,nöbetin tekrarlama sıklığına göre levetirasetam etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Levetirasetam başlandıktan sonra hastanın tekrar nöbet geçirip geçirmediği,nöbet sıklığında azalma olup olmadığı değerlendirilecektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi,Pediatri Nöroloji Ana Bilim Dalında 2016-2021 yıllarında tanı alan ve takip edilen febril könvülzion öyküsü olup levetirasetam başlanan 148 hastanın dosyaları retrospektıf olarak ayrıntılı incelendi.Çalışmamızda febril könvülzion geçiren hastaların nöbet anında ateşin derecesi,ilk nöbet geçirdiği yaş, enfeksiyonun olduğu bölge, nöbet anında serum sodyum, C-reaktif protein degeri,aile öyküsü, Levetirasetam başlandıkdan sonra hastanın tekrar nöbet geçirip geçirmediği, nöbet sıklığında azalma olup olmadığı değerlendirilecektir. Bulgular: Çalışmada 148 hasta yer almıştır. Hastaların 76'sı (%51,4) erkek, 72'si (%48,6) kızdır. E/K oranı 1,05/1 olarak saptandı. Hastaların 74'ü (%50,0) basit FK, 74'ü (%50,0) komplike FK'dır. Komplike tipte olan vakaların 4'ünde ise ilk FK atakları Status Epileptikus şeklinde idi. Enfeksiyon durumu belli olan 113 hastanın 80'i (%70,79) üst solunum yolu enfeksionu ( ÜSYE), 14'ü (%12,38) akut gastroenterit (AGE) , 10'u (%8,84) otitis media (OM) ,4'ü (%3,53) idrar yolu enfeksionu(İYE), 3'ü (%2,65) aşı sonrası , 1'i (%0,9) Covid-19 enfeksiyonu, 1'i (%0,9) odağ belirsiz, 1'i (%0,9) alt solunum yolu enfeksiyonu (ASYE) idi. 35(%23,6) hastanın enfeksiyon durumu sistemde not alınmamıştır. Akut gastroenterit olan 14 hastanın 2'inde (%14,2) rota virus tespit edilmiştir. 36 hastanın ateşin süresi belliydi. Ateş süresi belli olan 1-12 saat olan hasta sayısı 14 (%38,9), 13-47 saat olan hasta sayısı 11'dir (%30,6), 48 saat ve üstü olan hasta sayısı 11(%30,6) dır. Hastaların yaşları 6 ay – 60 ay arasında değerlendirildi. Hastaların %20,1'i 6- 12 ay, %25 'i 12-18 ay arasında, %20,8'i 19-24 ay arasında, %34 'u 25-36 ay arasında bir dağılım göstermiştir İlk FK ile başvuran hastaların yaş ortalaması ise 18 ay olarak bulunmuştur. Febril könvulsiyon geçiren çocukların ilk nöbet yaşlarına bakıldığında 29 hasta (%20,1) 6-12 ay yaşları arasında, 36 hasta (%25 ) 12-18 ay arasında, 30 hasta (%20,8) 18-24 ay arasında, 49 hasta (%34,) 24 ay ve üzeri arasında olmuştur. Hastaların nöbet süresine göre dağılımı 0-5 dk 88 hasta (%66,16),6-15dak 24hasta (%19,5),16-30dak 5hasta (%4,06),30dk üzeri 6 hasta (%4,87) aralığında dağılım göstermiştir.25 hastanın nöbet süresine göre bilgileri tespit edilemedi. Nöbet süresi 12 saniye ile 45 dakika aralığındadır ve medyan nöbet süresi 4 dakikadır. Levetirasetam başlanan 123 hastada (%83) nöbet tekrarlamamış, 19 hastada (%12,9) 1 kere tekrarlamış, 3 hastada (%2,02) 2 kere tekrarlamış, 2 hastada (%1,35) 3 kere , 1 hastada (%0,67) 4 kere tekrarlama görüldü. Nöbet şekli Jeneralize tonik klonik olan hasta sayısı 142'dir (%97,3). 2 hastanın (%1,4) nöbet şekli sabit noktaya boş bakma, 1 hastanın (%0,7) nöbet şekli bakma hipomotor nöbet, Fokal nöbet 1 hastanın (%0,7) nöbet şekli Fokal nöbet tarzındaydı. 2hastanın nöbet geçirme hakkında olan verilerine ulaşılamadı. Hastaların 65'inde (%48,5) ailede febril konvülsiyon öyküsü mevcut olmuş olup, 69 (%51,5) hastanın ise aile ve akrabalarında febril konvülsiyon öyküsü tespit edilmedi. 14 hastanın aile öyküsü bilgilerine ulaşılamadı. Febril Konvülsion geçiren 21 hastanın (%15,6) EEG'si (elektroensefalografi) bozuk, 19 hastanın (%14,1) ilk EEG'si bozuk takiplerinde Normal, 95 hastanın (%70,4) ise EEG'si normal olarak sonuclanmıştır.13 hastanın EEG'si çekilmemiştir. Epilepsiye dönüşme durumuna göre komplike febril konvülsiyonda daha yüksek olarak tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışmaya levetirasetam kullanan 148 hasta değerlendirildi. Levetirasetam kullanan hastalarda nöbet sıklığında azalma olduğu,çoğu hastada nöbet tekrarının olmadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF LEVETIRACETAM EFFICACY IN FEBRILE CONVULSION ABSTRACT Objective: Febrile convulsions are fever-associated seizures in children between six months and six years of age without intracranial infection, hypoglycemia, or acute electrolyte imbalance. Febrile Seizures is the most common type of convulsion in children. Although Febrile Seizures are generally harmless, they can be extremely frightening for parents, making parental concern extremely important. We aimed to evaluate the effectiveness of levetiracetam in patients presenting to our hospital. It was aimed to evaluate the effectiveness of levetiracetam according to age, gender, family history, degree of fever, age of seizure, and frequency of recurrence of seizures in patients with a history of febrile convulsions who were started on levetiracetam. After starting levetiracetam, it will be evaluated whether the patient has seizures again and whether there is a decrease in the frequency of seizures. Materials and Methods: In our study, the files of 148 patients with a history of febrile convulsion, who were diagnosed and followed up in the Department of Pediatric Neurology, Erciyes University Faculty of Medicine, between 2016 and 2021, and who were started on levetiracetam, were retrospectively examined in detail. In our study, the patients with febrile convulsion were examined in detail, including the degree of fever at the time of the seizure, the age at which the first seizure occurred, and the presence of infection. The region, serum sodium at the time of the seizure, C-reactive protein level, family history, whether the patient has had a seizure again after starting Levetiracetam, and whether there is a decrease in the frequency of seizures will be evaluated. Results: 148 patients took part in the study. 76 (51.4%) of the patients are male and 72 (48.6%) are female. M/F ratio was determined as 1.05/1. 74 (50.0%) of the patients had simple FC and 74 (50.0%) had complicated FC. In 4 of the complicated type cases, the first PK attacks were status epilepticus. Of the 113 patients whose infection status was known, 80 (70.79%) had upper respiratory tract infection (upper respiratory tract), 14 (12.38%) had acute gastroenteritis (age), 10 (8.84%) had otitis media, 4 (3.53%) had urinary tract infection, 3 (2.65%) after vaccination, 1 (0.9%) with covid-19 infection, 1 (0.9%) ) the focus was unclear, 1 (0.9%) was a lower respiratory tract infection. The infection status of 35 (23.6%) patients was not noted in the system. Rotavirus was detected in 2 (14.2%) of 14 patients with acute gastroenteritis. The duration of fever was clear in 36 patients. The number of patients with fever duration of 1-12 hours is 14 (38.9%), the number of patients with fever duration of 13-47 hours is 11 (30.6%), and the number of patients with fever duration of 48 hours and above is 11 (30.6%). The ages of the patients were evaluated between 6 months and 60 months. 20.1% of the patients were between 6-12 months, 25 % were between 12-18 months, 20.8% were between 19-24 months, and 34 % were between 25-36 months. The average age of patients presenting with first FC was found to be 18 months. Considering the age of first seizure of children with febrile convulsion, 29 patients (20.1%) were between the ages of 6-12 months, 36 patients (25 %) were between the ages of 12-18 months, and 30 patients (20.8%) were between the ages of 18-24 months. , 49 patients (34.0%) were between 24 months and above. Distribution of patients according to seizure duration: 0-5 min 88 patients (66.16%), 6-15 min 24 patients (19.5%), 16-30 min 5 patients (4.06%), over 30 min 6 patients (4.87%) Information regarding seizure duration of 25 patients could not be determined. Seizure duration ranges from 12 seconds to 45 minutes, and the median seizure duration is 4 minutes. Seizures did not recur in 123 patients (83%) in whom levetiracetam was started, recurred once in 19 patients (12.9%), recurred twice in 3 patients (2.02%), recurred 3 times in 2 patients (1.35%), and occurred 3 times in 1 patient (% 0.67) Recurrence was observed 4 times. The number of patients with generalized tonic-clonic seizure type is 142 (97.3%). The seizure pattern of 2 patients (1.4%) was staring at a fixed point, the seizure pattern of 1 patient (0.7%) was staring hypomotor seizure, and the seizure pattern of 1 patient (0.7%) was focal seizure type. Data regarding seizures of 2 patients could not be accessed. There was a family history of febrile convulsions in 65 (48.5%) of the patients, and no history of febrile convulsions was detected in the family or relatives of 69 (51.5%) patients. Family history information of 14 patients could not be obtained. The EEG of 21 patients (15.6%) who had Febrile Convulsions was abnormal, the first EEG of 19 patients (14.1%) was normal, and the EEG of 95 patients (70.4%) was normal. 13 patients' EEG was normal. An EEG was not taken. It has been determined to be higher in complicated febrile convulsions than in cases of transformation into epilepsy. Conclusion: 148 patients using levetiracetam were evaluated in the study. It was observed that there was a decrease in the frequency of seizures in patients using levetiracetam, and there was no recurrence of seizures in most patients.