Cerrahi kliniklerde çalışan hemşirelerin sterilizasyon - dezenfeksiyona ilişkin bilgi ve uygulamaları
Knowledge and practice of nurses about sterilization and disinfection who work in surgical clinics
- Tez No: 515882
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN KANAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi klinikleri, Hemşire, Sterilizasyon, Dezenfeksiyon, Surgical clinics, Nurse, Sterilization, Disinfection
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET Hastane enfeksiyonları gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de hastalar, sağlık hizmetleriyle ilişkili birimlerde çalışanlar ve sağlık ekonomisi yönünden ciddi bir sorun teşkil etmektedir. Bu nedenle, hastane enfeksiyonlarının önlenmesinde önemli bir faktör olan sterilizasyon ve dezenfeksiyon işlemlerinin kayıt altına alınması ve başarılı bir kalite yönetimi zorunludur. Araştırma İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi cerrahi kliniklerde çalışan hemşirelerin sterilizasyon - dezenfeksiyona ilişkin bilgi ve uygulamalarını belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak planlandı. Çalışma, Eylül 2017- Kasım 2017 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi cerrahi kliniklerinde çalışan 199 hemşire ile gerçekleştirildi. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan veri toplama formu kullanılarak yüz yüze görüşme ile toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatiksel yöntemler (frekans, ortalama, standart sapma) ile ilişkisel karşılaştırma için tek yönlü Anova ve Posthoc Bonferroni testi, Student's test kullanıldı. Araştırma sonucunda, hemşirelerin büyük bölümün (%69,3) lisans mezunu olduğu, %43,2'sinin on altı yıl ve üzerinde çalışma süresine sahip olduğu, %41,7'sinin sterilizasyon ve dezenfeksiyon uygulamalarına yönelik etkinliklerine katıldığı; sterilizasyon bilgi puan ortalaması 17,25 ± 2,05 ve dezenfeksiyon bilgi puan ortalaması 15,77±2,16 olduğu saptandı. Sterilizasyon ve dezenfeksiyon bilgi puanlarının ortalaması karşılaştırıldığında dezenfeksiyon konusunda daha az bilgiye sahip oldukları görüldü. Bu bağlamda hemşirelerin, sterilizasyon ve dezenfeksiyon konusunda hizmet içi eğitim, seminer, kongre, sempozyum gibi etkinliklere katılmasının desteklenmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT KNOWLEDGE AND PRACTICE OF NURSES ABOUT STERILIZATION AND DISINFECTION WHO WORK IN SURGICAL CLINICS Hospital infections are present in all developed and developing countries as well as in our country, which is a serious problem for patients, health care workers, and the health care economy. For this reason, recording sterilization and disinfection procedures, which are important factors in preventing hospital infections, and successful quality management are mandatory. The study was designed as a descripte study to determine the knowledge and practice of nurses working in surgical clinics on sterilization and disinfection. The study was carried out between September 2017- November 2017, 199 nurses working in Istanbul University Istanbul Medical Faculty Hospital surgical clinics. The data was colected by face- to- face interview using the collection form prepared by the researchers. In the evaluation of the data, one way Anova and Posthoc Bonferroni test, Student's testwere used for relational comparison with descriptive statistical methods. The results of research showed that most of the nurses (69.3 %) had a bachelor degree, 43.2% had a working period of 16 years and over, 41.7% participated in activities for sterilization and disinfection Works. And the information point avarege for Sterilization Information between the nurses 17,25 ± 2,05 and for Disinfection Information between the nurses 15,77 ± 2,16. The results of the study showed that nurses have less knowledge of disinfection compare to sterilization. As a result, nurses can be encouraged to participate in activities such as in-service training, seminars, congresses, symposiums on sterilization and disinfection