Levetirasetama maruz kalan gebe sıçanların yenidoğanlarında teratojenite ve gonad toksisitesi
Teratogenicity and gonad toxicity on infants of pregnant rats exposed levetiracetam
- Tez No: 515921
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN YENİLMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Testis, levetirasetam, trimester, teratojenite, toksisite, Testis, levetiracetam, trimester, teratogenicity, toxicity
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışma levetirasetam uygulanan gebe sıçanların yavrularında oluşabilecek malformasyon ve gonad toksisitesini araştırmak amacıyla yapıldı. Levetirasetam (LEV) [(-)-(S)-α-etil-2-okso-1-pirolidin asetamid], yeni nesil antikonvülzan ilaçtır. Hayvan deneylerinde LEV'in doğrudan plasentadan geçerek fetüse ulaştığı bildirilmiştir; ancak teratojenik ve toksik etkisi hakkında yeterli bilgi bulunmamaktadır. Çalışmada ağırlıkları 200-250 gr arasında değişen 18 adet yetişkin düzenli siklus gösteren Sprague Dawley türü dişi sıçan çiftleşmeye bırakıldı. Gebelik tayini yapıldı. Gebe olan sağlıklı 18 adet dişi sıçan 6 gruba ayrıldı. Kontrol grubuna herhangi bir işlem uygulanmadı. SHAM grubuna tüm gebelik boyunca 1ml gavaj yolu ile su verildi. LEV-A grubu (gebeliğin 1. trimesterı; 0.-7.gün), LEV-B grubu (gebeliğin 2. trimesterı; 8.-14. gün), LEV-C grubu (gebeliğin 3. trimesterı; 15.-21. gün) ve LEV-D grubuna (tüm gebelik süresince) gavaj yolu ile LEV (100 mg/kg) uygulandı. Tüm gruplardan elde edilen dişi ve erkek yavrular anatomik malformasyonlar (teratojenite) açısından değerlendirilip kaydedildi. Servikal dislokasyon yöntemi ile dekapite edilen yavrulardan testis örnekleri çıkarıldı. Çıkarılan sol testisler histolojik incelemeler için, sağ testisler ise biyokimyasal incelemeler için kullanıldı. LEV-D grubuna ait yavru sıçanlarda damak deformitesi ile göz malformasyonu görüldü. LEV-C ve LEV-D grubuna ait testislerde bağ dokusu alanında diğer gruplara nazaran, artış tespit edildi. Çalışma sonucunda elde edilen veriler, gebeliğin 3. trimesterı ve tüm gebelik boyunca uygulanan LEV'in testis üzerine toksik etkisi olabileceğini ve çok ciddi olmayan teratojenik etkileri olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to investigate malformation and gonad toxicity of pregnant rats' pups exposed with levetiracetam. Levetiracetam (LEV) [(-)-(s))-α-ethyl-2-oxo-1-pyrrolidine acetamide is a new generation anticonvulsant drug. Animal experiments reported that LEV reached the fetus directly through the placenta; however, there is limited information about its teratogenic and toxic effects. In the study, Sprague Dawley type female rats weighing between 200 and 250 g, which had 18 adult regular cycles, were left to mate. 18 healthy female pregnant rats were divided into 6 groups. No action was taken on the Control group. The SHAM group was given 1 ml water by gavage throughout the entire pregnancy. LEV (100 mg / kg) was administered by gavage to LEV-A group (1st trimester, 0-7th day), LEV-B group (2nd trimester, 8th-14th day), LEV-C group (3rd trimester, 15th-21st day) and LEV-D group (during the entire pregnancy). Female and male offspring from all groups were evaluated and recorded for anatomical malformations. Testicular specimens were removed from newborn rats that decapitated by cervical dislocation method. Left testes were used for histological examinations and right testes were used for biochemical examinations. Palate deformities and eye malformation were seen in pups of LEV-D group. In the testis of the LEV-C and LEV-D groups, an increase was observed in the area of connective tissue compared to the other groups. The data revealed that LEV exposure to pregnant rats in the third trimester and throughout the pregnancy may cause testicular toxicity and possible mild teratogenic effects in offspring.