Ortopedi ve fizik tedavi hemşirelerinin empati becerilerinin değerlendirilmesi (Trabzon İli Yavuz Selim Kemik Hastalıkları ve Rehabilitasyon Hastanesi örneği)
The investigation of emphatical skills of the nurses working in orthopaedics and physical therapy wards (sample of Trabzon Province, Yavuz Selim Osteoid Diseases and Rehabilitation Hospital)
  1. Tez No: 516019
  2. Yazar: İLKNUR SUNGURLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLGÜN ULUTAŞDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Empatik eğilim, Empatik beceri, Nursing, Empathic Tendency, Empathic Skill
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Avrasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği ve Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Yüksek Lisans Tezi ÖZET ORTOPEDİ VE FİZİK TEDAVİ HEMŞİRELERİNİN EMPATİ BECERİ DÜZEYLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ (TRABZON İLİ YAVUZ SELİM KEMİK HASTALIKLARI VE REHABİLİTASYON HASTANESİ ÖRNEĞİ) İlknur SUNGURLU Avrasya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Sağlık Kurumları İşletmeciliği Ve Yöneticiliği Anabilim Dalı Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Nilgün ULUTAŞDEMİR 2018, 53 (Sayfa), 15 (Ek sayfalar) Ortopedi ve fizik tedavi servislerinde çalışan hemşirelerin empati eğilim ve beceri düzeylerini değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Araştırmanın evrenini, Trabzon Yavuz Selim Kemik Hastalıkları ve Rehabilitasyon Hastanesi'nin ortopedi ve fizik tedavi servislerinde çalışan 125 hemşire oluşturmuş, araştırmanın yapıldığı dönemde aktif çalışan ve araştırmayı kabul eden 111 hemşireye ulaşılmıştır. Araştırmanın verileri; sosyo demografik ve mesleki bilgilerin yer aldığı sorular ile Empati Eğilim Ölçeği (EEÖ) ve Empati Beceri Ölçeği (EBÖ)'nden oluşan anketin direkt gözlem altında uygulanmasıyla toplanmıştır. Verilerin analizi frekans, t testi, tek yönlü varyans analizi ve korelasyon analizi kullanılarak yapılmıştır. Ortopedi ve fizik tedavi hemşirelerinin %91.9'u (102 kişi) kadın, %8.1'i (9 kişi) erkek olup yaş ortalamaları 39.4±6.48'dir. 24 ve daha fazla çalışan hemşirelerin empatik becerileri, diğer yıllarda çalışanlara göre daha fazla saptanmıştır (KW=4.3, p=0.01). Empati eğitimi alan hemşirelerin almayanlara göre EBÖ puan ortalamaları daha yüksek saptanmıştır (t=0.9, p=0.04)“Bu araştırmada ortopedi ve fizik tedavi servislerinde çalışan hemşirelerin empatik eğilim ve empatik beceri düzeyleri düşük düzeyde olduğu saptanmıştır.”
Özet (Çeviri)
Master's Thesis ABSTRACT THE İNVESTİGATİON OF EMPHATİCAL SKİLLS OF THE NURSES WORKİNG İN ORTHOPAEDİCS AND PHYSİCAL THERAPY WARDS (SAMPLE OF TRABZON PROVİNCE, YAVUZ SELİM OSTEOİD DİSEASES AND REHABİLİTATİON HOSPİTAL) İlknur SUNGURLU Avrasya Universty Institute of Health Sciences Department of Administration and Operation of Health Institution Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nilgün ULUTAŞDEMİR 2018, 53 (Pages), 15 (Appendix Pages) This descriptive study has been aimed to evaluate empathical skills and tendencies of the nurses working in orthopaedics and physical therapy wards. The universe of the study consists of 125 working in orthopaedics and physical therapy wards in Trabzon Yavuz Selim Osteoid Diseasesand Rehabilitation Hospital. However, the final study sample includes 111 actively working nurses who agreed to participale in the study. The data of the study have been collected using socio-demographic and Professional information form, Emphatical Tendency Scale (ETS) and Emphatical Skills Scale (ESS) under direct observation. The data have been analyzed using t- test, one-way ANOVA and correlation. %91.9 (n=102) of the participants were female and %8.1 were male.The average age of the participants was 39.4±6.48. İt was found that the emphatical skills score of those nurses who have been working for 24 years and over were higher than the others (KW=4.3, p=0.01). İt was also found that the emphatical skills mean scores of the nurses who had training on emphatical skills werw higher than the others (t=0.9, p=0.04). İn this study, it was determined that the emphatical skills and tendencies of the participants werw relatively low.