Hemşirelerin braden ve waterlow basınç ülseri risk değerlendirme ölçekleri'ne ilişkin görüşleri
Nurses' views on braden and waterlow pressure ulcer risk assessment scales
- Tez No: 329009
- Danışmanlar: PROF. AYİŞE KARADAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Basınç Ülseri, Risk Değerlendirme, Basınç Ülseri Risk Değerlendirme Ölçekleri, Pressure Ulcer, Risk Assessment, Pressure Ulcer Risk Assessment Scales
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bölümü
- Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Araştırma, Waterlow Basınç Ülseri Risk Değerlendirme Ölçeği (WBÜRDÖ)'nin geçerlik ve güvenirlik uyarlamasını yaparak ülkemizde ölçek çeşitliliğini artırmak ve hemşirelerin Braden ve Waterlow Basınç Ülseri Risk Değerlendirme Ölçekleri'ne ilişkin görüşlerini belirlemek amacıyla metodolojik ve tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Araştırma iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın birinci aşaması Türk Silahlı Kuvvetleri Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi (TSKRBM)'inde ve Bayındır Hastanesi'nde yapılmıştır. Araştırmanın ikinci aşaması Gazi Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi (GÜSAUM )'nde yapılmıştır.Araştırmanın birinci aşamasına TSKRBM ve Bayındır Hastenesi'nde yatmakta olan 150 hasta alınmıştır. BBÜRDÖ ve WBÜRDÖ'ye ilişkin hemşirelerin görüşlerini belirlemek amacı GÜSAUM'un ortopedi servisi, fizik tedavi ve rehabilitasyon servisi ve yoğun bakım ünitelerinde çalışan 83 hemşire araştırma kapsamına alınmıştır.WBÜRDÖ' nün güvenirlik çalışması bağımsız gözlemciler arası uyum ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmacı tarafından çalışmaya katılan hemşirelere çalışmanın nasıl gerçekleşeceği hakkında bilgi verilmiştir. Hemşireler aynı hasta üzerinde aynı anda birbirlerinden bağımsız şekilde WBÜRDÖ' yü kullanmışlardır. Araştırmanın ikinci aşamasına katılan hemşirelere basınç ülseri ve risk değerlendirme ölçeklerine ilişkin eğitim verilmiş ve hemşireler iki hafta süre ile ölçekleri kullanmışlardır. Veriler, hemşirelere ilişkin tanıtıcı özellikleri ve risk değerlendirme ölçekleri hemşire görüşleri formları kullanılarak toplanmıştır.Araştırma sonucunda WBÜRDÖ'nün ülkemiz için geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğu, hemşirelerin kliniklerinde çoğunlukla BBÜRDÖ'yü kullanmayı tercih ettikleri ve basınç ülseri risk değerlendirme ölçeklerinin geliştirilmesi gerektiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The study was conducted in a methodological and descriptive manner in order to perform the reliability and validity adaptation of the Waterlow Pressure Ulcer Risk Assessment Scale (W-PURAS) and increase the variety of scales in our country and to determine the views of nurses on the Braden and Waterlow Pressure Ulcer Risk Assessment Scales.The study was conducted in two stages. The first stage of the study was conducted at the Turkish Armed Forces Rehabilitation and Care Center (TAFRCC) and the Bayındır Hospital. The second stage of the study was conducted at the Gazi University Health Research and Practice Center (GUHRPC).A total of 150 patients staying at TAFRCC and Private Bayındır Hospital were included in the first stage of the study. For the purpose of determining the views of nurses on B-PURAS and W-PURAS, 83 nurses working at the orthopedics unit, physiotherapy and rehabilitation unit, and intensive care unit of GUHRPC were included in the scope of the study.The reliability works of the W-PURAS was conducted with conformity among independent observers. The researchers provided information to nurses participating in the study on how the study shall be conducted. The nurses independently utilized the W-PURAS on the same patient at the same time. Nurses participating in the second stage of the study were provided training on pressure ulcer and risk assessment and the nurses used the scales for two weeks. Data, identifying details pertaining to the nurses, nurse opinions on risk assessment scales were collected through forms.As a result of the study, it was determined that W-PURAS was a valid and reliable scale for our country, nurses in clinics preferred B-PURAS, and pressure ulcer risk assessment scales needed to be developed.