KOAH'lı hastalara yaşam modeline göre verilen hemşirelik eğitiminin günlük yaşam aktiviteleri ve yaşam kalitesine etkisi
The effect of nursing education according to life model on activities of daily living and quality of life in COPD patients
  1. Tez No: 516023
  2. Yazar: DİLEK ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FUNDA KAVAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, günlük yaşam aktiviteleri, hemşirelik, KOAH, yaşam modeli, Life model, daily life activities, nursing, education, COPD
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET KOAH 'lı Hastalara Yaşam Modeline Göre Verilen Hemşirelik Eğitiminin Günlük Yaşam Aktiviteleri ve Yaşam Kalitesine Etkisi Amaç: Bu araştırma KOAH'lı hastalara yaşam modeline göre verilen hemşirelik eğitiminin günlük yaşam aktiviteleri ve yaşam kalitesine etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Materyal ve Metot: Ön test-son test, kontrol gruplu yarı deneme modeli ile yapılan araştırmanın verileri Malatya ilinde bulunan Turgut Özal Tıp Merkezi ve Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Temmuz 2017-Haziran 2018 tarihleri arasında toplandı. Araştırmanın örneklemini yapılan güç analizi ile belirlenen 148 (74 deney, 74 kontrol) KOAH hastası oluşturdu. Deney ve kontrol grubu hastalarının birbirinden etkilenmesini önlemek için deney grubu Turgut Özal Tıp Merkezi'nden, kontrol grubu Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden seçildi. Araştırmada deney ve kontrol grubuna ilk olarak araştırmacı tarafından yüz yüze görüşme yöntemi ile Hasta Tanıtım Formu ve ön test olarak Katz Günlük Yaşam Aktiviteleri Ölçeği, SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği uygulandı. Ön test sonrasında deney grubuna yaşam modeline göre 6 haftalık eğitim uygulandı. Bu süre içerisinde kontrol grubuna herhangi bir girişim yapılmadı. 6 haftalık eğitim sonrasında deney ve kontrol grubuna son test olarak SF-36, GYAÖ uygulandı. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik dağılım, aritmetik ortalama, bağımsız gruplarda t testi, eşleştirilmiş t testi, Ki kare testi uygulandı. Bulgular: Kontrol ve deney grubu hastaların son test günlük yaşam aktiviteleri toplam puan ortalaması arasında bulunan fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p˂.05). Kontrol ve deney grubu hastaların son test yaşam kalitesi alt boyut ve toplam puan ortalaması arasında bulunan fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p˂.05). Sonuç : Yaşam modeline göre verilen hemşirelik eğitiminin KOAH 'lı hastaların günlük yaşam aktiviteleri ve yaşam kalitesi düzeyini arttırmada etkili olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effect of Nursing Education According to Life Model on Activities of Daily Living and Quality of Life in COPD Patients Aim: This study was conducted to determine the effect of nursing education according to life model on activities of daily living and quality of life in COPD patients Materials And Methods: The study was a semi-experimental study with pre-test and post-test, experimental and control groups. The data of the study were collected between July 2017 and June 2018 at the Turgut Ozal Medical Center in Malatya and the Malatya Training and Research Hospital. The sample of the study consisted of 148 COPD patients (74 experiments, 74 controls). The experiment group and the control group were selected from the Turgut Özal Medical Center and the Malatya Training and Research Hospital to prevent the patients and the control group from being affected by each other. In the study) Katz Activities of Daily Living Scale and , SF-36 Quality of Life Scale were used as the first patient-presentation form and pre-test. After the pre-test, 6-week training was conducted by the researcher according to the life model for the experimental group. No attempt was made to the control group during this period. SF-36 and ADL were administered as a final test to the experimental and control group after 6 weeks of training. In the evaluation of the data, percentage distribution, arithmetic mean, independent t test, paired t test, chi square test were applied. Results: The difference between control and experimental group patients' final test daily activities activity total score mean was statistically significant (p˂.05). When the control and test group patients were compared with the post-test quality of life subscale and scale point averages was statistically significant (p˂.05). Conclusions : It was determined that the nursing care education given by the life model was effective in increasing the daily life activities and quality of life of COPD patients.