Etkinlik temelli değerler eğitimi programının 5-6 yaş çocukların sosyal becerilerine etkisinin incelenmesi
The effectiveness of activity based values training program on social skills of 5-6 year old children
- Tez No: 516046
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKERİYA ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Değer, Değerler Eğitimi, Etkinlik Temelli Değerler Eğitim Programı, Okul Öncesi Eğitim, Sosyal Beceri, Value, Values Education, The Activity-Based Values Education Program, Preschool Education, Social Skill
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Etkinlik Temelli Değerler Eğitimi Programının 5-6 Yaş Çocukların Sosyal Becerilerine Etkisinin İncelenmesi Amaç: Etkinlik Temelli Değerler Eğitimi Programının (ETDEP), okul öncesi eğitim kurumuna devam eden 5-6 yaş çocukların sosyal becerilerine etkisinin incelenmesidir. Materyal ve Metot: Araştırmanın çalışma grubunu Malatya Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı bir anaokulunda eğitim görmekte olan, 5-6 yaş grubundaki 20 deney 20 kontrol grubu olmak üzere toplam 40 öğrenci oluşturmuştur. ETDEP, araştırmacı tarafından hazırlanarak haftada 3 gün, 30 oturum deney grubuna araştırmacı tarafından uygulanmıştır. Kontrol grubu günlük eğitim akışına devam etmiştir. Araştırmanın bağımlı değişkeni okul öncesi eğitim kurumuna devam eden beş-altı yaş grubu çocukların“sosyal becerileri”, bağımsız değişkeni ise“Etkinlik Temelli Değerler Eğitimi Programı”dır. Araştırmada ön test-son test-kalıcılık testi kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Veri toplama araçları“Genel Bilgi Formu”ve“Sosyal Becerileri Değerlendirme Ölçeği 4-6 Yaş (SBDÖ) ”dir. Verilerin analizinde SPSS 22 kullanılmış ve anlamlılık düzeyi p0.05). Kontrol gruplarındakilerin SBDÖ' den aldıkları ön test-son test puanları ve deney grubundakilerin SBDÖ' den aldıkları son test-kalıcılık testi puanlarında istatistiksel açıdan anlamlı fark olmadığı görülmüştür (p>0.05). Sonuç:“Etkinlik Temelli Değerler Eğitimi Programının”, çocukların sosyal becerilerini geliştirdiği ve bu etkisinin kalıcı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Examination of the Effect of Activity-Based Values Education Program on Social Skills of 5-6 Year-Old Children Objective: It is aimed to examine the effect of the Activity-Based Values Education Program (ABVEP) on social skills of 5-6 year-old children who attended the pre-school education institution. Material and Method: The sample group of the study consisted of a total of 40 students including 20 students in experimental group and 20 students in control group in the age group of 5-6 years, who were attending a kindergarten affiliated with Malatya Directorate of National Education. The ABVEP was prepared by the researcher and applied by the researcher in the experimental group for three days a week and 30 sessions. The control group continued the daily flow of education. The dependent variable of the study was“social skills”of children in age group of five-six years, who were attending the preschool education institution and the independent variable was“The Activity-Based Values Education Program”. Experimental design with pretest-posttest-retention test control group was used in the study.“General Information Form”and the“Social Skills Evaluation Scale for 4-6 Years (SSES)”were used as data collection tools. In the analysis of the data, SPSS 22 was used and the level of significance was accepted as p 0.05). No statistically significant difference was observed between pretest-posttest scores of the children in the control group for SSES and between posttest- retention test scores of the children in the experimental group for SSES (p>0.05). Conclusion: It was determined that the“The Activity-Based Values Education Program”developed social skills of the children and its effect was permanent.