Alexandria'daki (İskenderiye) buluntular ışığında İ.Ö. 3. yüzyılda Mısır sanatında görülen kültür etkileşimleri
  1. Tez No: 516074
  2. Yazar: RÜYA TULUMBACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GONCA ŞENOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Alexandria, Büyük İskender, Ptolemaios Hanedanlığı, Sanat Eserleri, Kültür Etkileşimi, Alexandrialı Stil, Alexandria, Alexander the Great, Ptolemaic Dynasty, Artworks, Culture Interaction, Alexandrian Style
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
M.Ö. 331 yılında Büyük İskender tarafından kurulan Alexandria, Hellenistik Dönem'in Doğu Akdeniz'deki en önemli liman kentlerinden biri haline gelmiştir. Yeni kurulan kent, aldığı göçler ve gelişmiş ticaret ağları ile başta Mısır ve Yunan olmak üzere farklı birçok kültürün bir araya gelmesini ve yeni bir kültür yapısının oluşmasını sağlamıştır. Kültür başkenti Alexandria'nın kuruluşundan itibaren M.Ö.3.yüzyıl boyunca yoğun bir şekilde yeni bir toplum ve kültür inşa edilmiştir. Bu yapı ise kendisini en çok sanat alanında ifade edebilmiş ve özellikleri sanat eserleri üzerinde gözlemlenebilmiştir. Alexandria'da yapılan kazılar sonucu ele geçen ve M.Ö.3.yüzyıla tarihlenen buluntuların birçoğu Alexandria üretimi olmakla birlikte ithal edilen örnekler de vardır. Bu buluntular; mimari, plastik, seramik, metal, cam ve mozaik eserler olmak üzere ayrı ayrı ele alınmıştır. Mısır ve Yunan tarzının birleşmesiyle oluşan Alexandrialı Stil, toplumun tarihi, siyasi ve sosyo-kültürel yapısı göz önünde bulundurularak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Alexandria which was founded in 331 BC by Alexander the Great had become one of the most important port cities in the Eastern Mediterranean during the Hellenistic Period. The newly founded city provided firstly the Egyptian and Greek cultures and many more to blend by means of migrations and advanced trade networks. From the first day of Alexandria's foundation it had become the cultural capital throughout the 3 rd century BC and built a new society and culture. The structure had shown itself especially in the arts field and could be observed though the artworks. Although most of the 3rd century BC findings discovered in Alexandria through excavations are local, some of them are imported. All these findings have been seperately examined as architectural, plastique, ceramics, metal, glass and mosaics. Alexandrian style which is the combination of Egyptian and Greek styles, has been examined regarding to the history of societies, political and socio-cultural structure.