Posterior kanal benign paroksismal pozisyonel vertigo tedavisinde modifiye epley manevrasının etkinliği
The efficiency of modified epley maneuver during the treatment of posterior duct benign paroxysmal positional vertigo
- Tez No: 516093
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL GÖRÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV), Baş dönmesi, Modifiye Epley Manevrası(3 adet), Benign Paroxysmal Positional Vertigo (BPPV), Dizziness, Modified Epley Maneuver (3 times)
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Posterior Kanal Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV) Kulak Burun Boğaz kliniklerinde sıklıkla karşılaşılan bir baş dönmesi nedenidir. Baş dönmesi yakınması, hastaları psikolojik, fiziksel ve fonksiyonel açılardan olumsuz olarak etkilemektedir. BPPV'nin tanısı Dix-Halpike manevrası ile kolayca konulmaktadır. Tedavisi Epley ve Semont manevraları ile yapılmaktadır. Bu manevralarla posteriror yarım daire kanalına kaçan otokonialar yeniden utriküle yerleştirilmeye çalışılmaktadır. Modifiye Epley manevrasının BPPV'li hastaların psikolojik, fiziksel, fonksiyonel ve yaşam kalitelerini ne kadar düzelttiği tam olarak bilinmemektedir. Her ne kadar manevranın etkinliği sayısal açıdan değerlendirildiyse de hasta memnuniyeti, psikolojik, fonksiyonel ve fiziksel açıdan ne kadar etkili olduğu da önemlidir. Bu amaçla Nisan 2017 / Aralık 2017 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kulak Burun Boğaz polikliniğine baş dönmesi şikayetiyle başvurmuş ve Dix-Hallpike manevrası ile Posterior Kanal Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo tanısı konulan 28 hasta çalışmaya alındı. Bu hastalar Modifiye Epley Manevsı ile tedavi edilmeye çalışıldı. Manevra öncesi ve sonrası (bir hafta) değerlendirmeleri yapıldı. Bu sırada manevra öncesi ve sonrası durumları 'Başdönmesine Bağlı Engellilik Anketi/Yaşam Kalitesi Skorlama Anketi(Dizziness Handicap Inventory-DHI) ve Avrupa Vertigo Değerlendirme Skalası(European Evaluation of Vertigo-EEV) Türkçe versiyonu ile değerlendirildi. Manevradan bir hafta sonra yapılan ilk kontrol' de 22 kişide (%77,2)' de tam iyileşme görüldü.
Özet (Çeviri)
Posterior semicircular canal Benign Paroxysmal Positional Vertigo (BPPV) is a common cause of dizziness, which is frequently encountered in the Otorhinolaryngology clinics. The complaint of dizziness affects the sufferers psychologically, physically and functionally in negative ways. The diagnosis of the BPPV can be easily made by means of Dix-Hallpike Maneuver, and can be treated by use of Epley and Semont Manuevers. With these menuevers, it's attempted to resituate the otoconias that have entered into the posterior semicircular canal. The effect of Modified Epley Maneuver affects the sufferers of BPPV's quality of life psychologically, physicall and functionally is not known precisely. Even though the efficiency of the manuever has been numerically evaluated, the satisfaction of the patients and how effective it is psychologically, physicall and functionally is also important. In accordance with this purpose, between the dates of April, 2017 / December, 2017, 28 patients with BPPV have admitted to Mersin University, Medical Faculty Research Hospital, Otorhinolaryngology Department. BPPV diagnosed with Dix-Hallpike Maneuver. These patients have been tried to be treated by Modified Epley Maneuver. Their conditions have been assessed before the Modified Epley Maneuver and one week after the maneuver. In the meantime, their before and after conditions have been assessed by means of Questionnaire Assessing Vertigo and Dizziness, and Their Impact on Patients' Quality of Life (Dizziness Handicap Inventory-DHI) and Turkish version of the European Evaluation of Vertigo (EEV). Full recovery has been seen in 22 sufferers (77.2% of all) during the first control.