Parti içi demokrasi uygulamaları açısından Türkiye'de siyasi partiler: Üye, delege ve parti yönetici görüşlerinin sosyolojik analizi (Isparta örneği)
Political parties in Turkey in terms of in-party democracy practices: Social analyses of opinions of members, delegates and party executives (Isparta example)
  1. Tez No: 516102
  2. Yazar: AMİNE AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN ÖZKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal Kültür, Demokrasi, Parti İçi Demokrasi, Seçme ve Seçilme Hakkı, İdeoloji, Political Culture, Democracy, In-Party Democracy, rightto vote and stand for election, Ideology
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 335
Özet
Günümüzde demokrasinin temel bir kurumu haline gelen siyasi partiler demokrasinin olduğu her yerde varlığını göstermektedir. Demokrasi, halkın,kendi yönetimini sağlaması noktasında en fazla imkâna sahip olduğu bir rejimdir. Bu imkânın somut karşılığı ise seçme ve seçilme hakkıdır. Siyasi partiler, hem seçmen hem de parti üyeleri düzeyinde,bu imkânın sağlanmasında, aracı konumundadır. Günümüzde kabul gören ve bu çalışmanın da amacını belirleyen yaygın görüş; demokrasinin işlemesi ve siyasi partilerin de demokrasi adına işlevini yerine getirmesinin temel şartı olarak parti içi demokrasi anlayışının partilerde yerleşmesidir. Dolayısıyla eldeki çalışma, Türk siyasal yaşamında yer alan partilerde, parti içi demokrasi kavramına yüklenilen anlam çeşitliliğini ortaya koymak ve bu anlamı belirleyen sosyolojik faktörleri belirlemeye çalışmak amacını taşımaktadır.Bu doğrultuda tarafımızca; partilerin hukuki dayanağını oluşturan kurallar ve bunun örgütlenme biçimine yönelik etkileri ile herhangi bir partinin insan unsuru yönünü oluşturan bireylerin sosyolojik özelliklerinin, partinin siyasal yaşamdaki işleyişini belirlediği düşünülmektedir. Bu doğrultuda çalışma konusu,önce mevcut literatürden faydalanarak teorik açıdan ele alınmışdaha sonra Isparta ilinde faaliyet gösteren partilerde görev alan ya da yukarıda adı geçen statüleri temsil eden mensupları üzerinden yaptığımız alan çalışması ile birlikte elde edilen nicel veriler, literatür bilgisi doğrultusunda analiz edilmiştir.Araştırma örneklemi,2002 yılından bu yana Isparta'da faaliyet gösteren ve o tarihten bu yana yapılan genel ve yerel seçimlere katılan partiler üzerinden,tabakalandırılmış örnekleme tekniğiyle tespit edilmiş bireylerden oluşmaktadır. Her bir tabakaya düşen örneklem sayısına ise kartopu tekniğiyle ulaşılmıştır. Böylece seçmen, üye, delege ve yöneticilerinden oluşan 379 kişiyle yüz yüze mülakat gerçekleştirilmiş, elde edilen veriler hipotezimizin kapsamında yer alan değişkenler dikkate alınarak istatistiki analizlere tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays, political parties that became anessential institution of democracy show their presence wherever democracy is practiced. Democracy is a system of government in which the people have the most opportunities at the point of their administration. The concrete provision of this is the right to vote and stand for election. Political parties are in the position of mediator, both at the level of the electorate and at the party members level. The widespread wiev that is accepted by everyone and that shapes the purpose of this study is to settle the understanding of 'in-party democracy' in order to fulfill the function of political parties and for democracy to work properly. Therefore, this study at hand, aims to demonstrate the variety of meaning in the understanding of 'in-party democracy' and to determine the sociological factors which defines the meaning in the parties taking part in Turkish politics. For this purpose, the factors such as the rules that constitute the legal basis of parties, the effect of those rules in the organization of parties, and the sociological characteristics of individuals -which are the human factor of parties'- are considered as the reasons that determine the functioning of party in politics by us. In this direction, this study has been discussed theoretically based on the information that is obtained by benefiting from current(contemporary) literature; then the quantitative data which has been obtained from the field study on the Isparta's political parties' members that are currently working in the positions mentioned above is analyzed in the light of the literature. The sample of the research consists of the data of political parties that are active in Isparta since 2002 and standing for the local and general elections, and the data of individuals that are determined with“stratified sampling method”. The number of samples for every category has been acquired with the method of“snowball effect”. In this way, 379personsconsisting of electors, party members, delegates and party executives have been interviewed face to face, and the obtained data from the interviews has been analyzed statistically considering the variables of our hypothesis.