Elektronik pazarlarda tüketici etiği
Consumer ethics in electronics markets
  1. Tez No: 516103
  2. Yazar: SHAMISTAN FARHADOV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EVRİM ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Marketing Ethics, Consumer Ethics, Digital Marketing, Electronic Consumer Behavior, Consumer Ethics in Electronic Markets
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Elektronik pazarların artık geleneksel pazarla rekabet edecek şekilde büyümesi, internet teknolojilerinin hızla gelişimi, tüketicilerin bu teknolojilere ve iletişim araçlarına sahip olma oranının artması tüketicilerin fiziksel ürün, hizmet ve dijital ürün satın alma davranışlarında köklü değişikler yapmıştır. Elektronik ortamlarında alışveriş oranlarının artışı beraberinde önceleri görünmez olan yeni yeni problemleri ortaya çıkarmaktadır. İnternetin dünyanın dört bir yanından ulaşılabilir olması, bireylerin kişiliğini saklayabilmesi ve tekrarlana bilirlik gibi özellikler tüketicilerin etik açıdan tartışılabilir davranışlarına fırsat yaratmaktadırlar. Bu çalışma tüketicilerin elektronik pazarlarda yapmış olduğu etik dışı davranışlarına odaklanmıştır. Araştırma teori ve uygulama bölümlerinden oluşmaktadır. Çalışmanın teori bölümünde pazarlama etiği, tüketici etiği, elektronik pazarlarda tüketici davranışları ve tüketici etiği ile ilgili literatürde bulunan bilgilere yer verilmiştir. Çalışmanın uygulama bölümünde ise; elektronik pazarlarda tüketicinin etik olmayan davranışlarını belirleyebilmek için ilk olarak elektronik ticaret ile uğraşan işletmelere anket yapılmış, daha sonra bu anketten elde edilen bilgiler dışında tüketicilere anket uygulanmıştır. Toplamda 424 kullanılabilir veri elde edilmiştir. Veriler SPSS paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucuna göre; tüketicilerin elektronik ortamlarda yapmış olduğu etik dışı davranışlarını cinsiyet, yaş, eğitim ve gelir gibi değişkenlere göre farklılaştığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The rapid growth of internet technologies, the growing popularity of consumers with these technologies and communication tools have made drastic changes in consumers' purchasing behavior of physical products, services and digital products. The increase in the rate of shopping in the electronic environment makes it clear that new problems are now invisible. The availability of the Internet from around the globe, its ability to hide personality, and its repeatability are creating opportunities for consumers' ethically debatable behavior. This study focuses on the unethical behavior of consumers in electronic markets. The research consists of theory and practice. In the theory section of the study, information on marketing ethics, consumer ethics, consumer behavior in electronic markets and literature on consumer ethics is included. In the application part of the work; studies have been undertaken to develop consumer ethics measures in electronic markets and the developed scale has been answered by consumers in electronic environments. The data were collected by survey management and a total of 424 usable data were obtained. The data were analyzed with the SPSS package program. According to the research result, the unethical behaviors that consumers have made in electronic media have come to the conclusion that categories such as sex, age, education and income have affected them.