Bilgisayar destekli tasarım ve üretim (CAD/CAM) ile üç farklı materyalden üretilen tek kronların klinik performansı: Bir yıllık başlangıç sonuçlarının değerlendirilmesi
Clinical performance of computer aided design and manufacturing (CAD/CAM) single crowns made from three different materials with one year preliminary results
  1. Tez No: 516135
  2. Yazar: DİLER ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLİZ AKTAŞ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Lityum disilikat cam seramik (LCS), zirkonyumla güçlendirilmiş cam seramik (ZLS), rezin infiltre cam seramik (RİCS) ve monolitik tek diş restorasyon, Lithium disilicate glass ceramics (LGC), zirconium reinforced glass ceramics (ZRGC)
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bilgisayar Destekli Tasarım ve Üretim (CAD/CAM) sistemlerindeki gelişmelerle, metal destekli restorasyonların dezavantajlarını azaltmak amacıyla, 30 yıldır tam seramik restorasyonlar yüksek başarı oranlarıyla kullanılmaktadır. Bu gelişmelerle birlikte, her geçen gün dental markete yeni materyaller eklenmektedir. Bu klinik çalışmanın amacı ise, üç farklı monolitik seramikten CAD/CAM ile üretilen posterior bölge tek diş restorasyonların bir yıllık başlangıç sonuçlarını değerlendirmektir. Bu amaçla Hacettepe Üniversitesi Girişimsel Klinik Çalışmalar Etik Kurul onayından sonra, 27 hastada kron restorasyonu gereken 2. Premolar ve/veya 1. Molar olmak üzere toplam 36 diş randomize olarak 3 gruba ayrıldı: zirkonya ile güçlendirilmiş cam seramik (ZLS-Vita Suprinity), lityum disilikat cam seramik (LCS-IPS e.max CAD) ve rezin infiltre cam seramik (RİCS-Vita Enamic). Her bir gruptaki restorasyonlar indirek yöntemle aynı CAD/CAM cihazında üretildikten sonra, rezin simanla simante edildi. Restorasyonlar başlangıç, 6 ve 12. ayda protetik açıdan 'Modifiye Birleşik Devletler Halk Sağlığı Hizmeti (Modified USPHS) Kriterleri'ne göre protetik ve beraberinde periodontal açıdan değerlendirildi. RİCS grubunda 1 yıl sonrasında yüzey yapısı ve renk uyumu açısından istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmasına rağmen 1 yıllık takip sürecinde restorasyonlar %100 sağkalım oranı sergilemiştir. Tüm dönemlerde periodontal parametre değerlendirilmesinde istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. 1 yıl sonrasında her 3 materyalden üretilen monolitik restorasyonlar klinik olarak kabul edilebilir performans göstermiştir.
Özet (Çeviri)
With the development of Computer Aided Design and Computer Aided manufactoring (CAD / CAM) systems, all ceramic restorations have been used with high sucsess rates during the past 30 years in order to eliminate the disadvantages of metal ceramic restorations. Based on these developments, in every passing days new ceramic materials has been added to dental market. The purpose of this clinical study was to evaluate one year preliminary results CAD/CAM fabricated posterior single-tooth monolithic restorations made from three different materials. For this purpose, following the approval of Hacettepe University Clinical Studies Ethics Committe, 36 teeth in 27 participant who required a crown for second premolar and/or first molar randomly assigned to 1 of 3 groups: zirconium reinforced glass ceramic (ZRGC-Vita Suprinity), lithium disilicate glass ceramic (LGC-IPS e.max CAD) and resin infiltrated glass ceramic (RIGC-Vita Enamic). After the restorations were produced by the same CAD/CAM system with indirect technique, they were cemented with resin cement. Each restoration was clinically evaluated at baseline, 6 and 12 months using modified the United States Public Health Service (USPHS) Criteria for prosthetic evaluation and periodontal parameters were also evaluated. The survival rate at the end of the follow up period was 100%. There is no statistically significant difference in periodontal parameters among materials in all periods. Although there is a statistically significant difference in surface texture and color match for RIGC at 0-1 year interval, all 3 materials can be used in clinically acceptable performance.