CAD/CAM sistemi ile üretilen porselen endokronların kırılma dayanıklılığı açısından değerlendirilmesi.
Evaluation of fracture strength of porcelain endocrowns produced BY CAD/CAM system
  1. Tez No: 443891
  2. Yazar: BURCU BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRAN BOLAY
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: CAD/CAM, endokron, kırılma dayanıklılığı, CAD/CAM, endocrown, fracture strength
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu in vitro çalışmada, bilgisayar destekli tasarım/bilgisayar destekli üretim (CAD/CAM) sisteminde kullanılan içeriği farklı seramik bloklardan hazırlanan porselen endokronların kırılma dayanıklılığı açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Kırkbeş adet çekilmiş insan alt molar dişi rastgele 3 gruba ayrılmıştır (n=15). Üç gruptaki 45 dişe standart kanal tedavisi işlemi uygulanıp, endokron preparasyonu yapılmıştır. Deney grupları şu şekilde belirlenmiştir; Grup 1; Zirkonyum ile güçlendirilmiş lityum silikat seramik (Vita Suprinity), Grup 2; Lityum disilikat seramik (IPS e.max CAD) ve Grup 3; Rezin hibrit nanoseramik (Cerasmart). Restorasyonlar dual-cure rezin siman Variolink N (Ivoclar Vivadent, Schaan, Liechtenstein) kullanılarak dişlere simante edilmiş ve örnekler distile suda 37°C'de 24 saat süreyle bekletilmiştir. Daha sonra tüm örnekler 5°C ve 55°C arasında 5000 döngülük termal siklus işlemine tabi tutulmuştur. Örneklere üniversal bir test cihazında kırılma dayanıklılığı testi 0.5 mm/dak hızla yükleme yapılarak uygulanmıştır. Restorasyonların maksimum kırılma dayanıklılığı (Newton) değerleri kaydedilmiştir. Örneklerin kırılma tipleri incelenip, fotoğraflanmıştır. Kırılma dayanıklılığı testi bulguları tek-yönlü ANOVA varyans analizi ile değerlendirilmiştir (p=0,05). En yüksek ortalama kırılma dayanıklılığı Grup 3'te görülmüştür (2379,6 ± 483,07 N). Bu değer diğer grupların ortalama değerlerinden anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (p0,05). Cerec Omnicam sistemi ile üretilen Cerasmart porselen endokronların kırılma dayanıklılığının diğer gruplardan anlamlı olarak yüksek olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this in vitro study was to evaluate fracture strength of porcelain endocrown produced by a CAD/CAM (Computer Aided Design/Computer Aided Manufacturing) system using different types of ceramic blocs. Forty-five extracted human mandibular molars were divided randomly into 3 groups (n=15). Standardized endodontic treatment was applied the forty-five molars in three groups, received endocrown preparations. Experimental groups were; Group 1; Lithium silicate reinforced with zirconia (Vita Suprinity, Vita Zahnfabrick, Bad Säckingen, Germany), Group 2; Lithium silicate (IPS e.max CAD, Ivoclar Vivadent, Schaan, Lichtenstein) and Group 3; Resin hybrid nanoceramic (Cerasmart, GC Dental Products). Restorations were cemented with dual-cure resin cement Variolink N (Ivoclar Vivadent, Schaan, Liechtenstein) and samples were stored in distilled water at 37°C for 24 hours. All samples were subjected to thermocycling for 5000 cycles in water baths between 5° C and 55°C. The fracture strength of specimens was determined under compressive loads along the long axis of the restored teeth at a 0.5 mm/min crosshead speed until fracture. The maximum fracture strengths of restorations were recorded. Fracture modes were determined and photographed. The fracture strength data were statistically analyzed with one-way ANOVA (p=0,05). The highest fracture strength values were observed in Group 3 (2379,6 ± 483,07 N), which was significantly higher than the other groups (p0.05). Cerasmart porcelain endocrowns produced by Cerec Omnicam system was demonstrated significantly higher fracture strength values than the other groups.