Küre Orman İşletme Müdürlüğündeki saf göknar meşcerelerinde ( Abies nordmanniana ( Steven ) Spach subsp. equi-trojani ( Asch. & Sint. ex Boiss. ) Coode & Cullen ) ölü ağaç miktarı ve bunların ölü ağaç formlarına dağılımı'
Research on deadwood volume in kure forest department
- Tez No: 516190
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN TOPAÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ölü ağaç, Meşçere, Küre orman işletme müdürlüğü ormanları, Dead wood, fir stands, Küre state forest administration
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Ölü ağaç, orman ekosistemlerinin önemli bileşenlerinden biridir; çünkü kaynak bulunabilirliği ve biyoçeşitlilik, önemli bir karbon stoku ve böcek ve mantar türleri için habitatın bir göstergesi olarak kabul edilmektedir. Ölü ağaçların ormanlardan çıkarılması birçok türün yok edilmesine ve ayrıca türlerin sayısının ve yoğunluğunun azalmasına neden olabilir. Kazdağı göknarının (Abies nordmanniana (Steven) Spach subsp.equi-trojani (Asch. & Sint. ex Boiss.) Coode & Cullen) tür kompozisyonunda zengin olduğu bilinmektedir, ancak bu ormanlardaki ölü ağaç miktarı ve türü ile ilgili bilgimiz sınırlıdır. Bu çalışmada, ölü ağaçların Kazdağı göknarı ormanlarında miktarı ve türü belirlenmiştir. Ayrıca ölü ağaç miktarını etkileyen faktörler hakkında daha az şey bilinmektedir; bu nedenle, meşçere tipi, yükseklik (m), boy, ortalama çap (QMD) (cm), Meşçere göğüs yüzeyi alanı (BA) m²/ha ve meşçere hacmi m³/ha, Ölü ağaç hacmi gözlenmiştir. Meşçere tipi, QMD ve BA, Kazdağı göknarı ormanlarındaki ölü ağaç hacmini önemli ölçüde etkilemiştir; meşçere hacmi, yükseklik ve bakı ölü ağaç hacmi üzerinde hiçbir etkiye sahip değildir. Literatürdeki değerlerle kıyaslandığında, tespit edilen Ölü ağaç miktarının tüm meşçere türleri için kabul edilebilir olduğu görülmektedir. Bu çalışmanın ilk sonuçları göz önünde bulundurulduğunda, Türkiye'de büyük ölçekli ölü ağaç değerlendirmelerinin gerekli olduğu ve mevcut envanter sistemi ile birleştirilebileceği önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Deadwood is one of the important components of forest ecosystems since it is considered as an indicator of resource availability and biodiversity, an important carbon stock, and habitat for insect and fungal species. Removal of dead trees from forests may result in the elimination of many species and also reduce the number and density of species. Trojan fir (Abies nordmanniana (Steven) Spach subsp.equi-trojani (Asch. & Sint. ex Boiss.) Coode & Cullen) is known to be rich in species composition; however, our knowledge on the amount and type of deadwood (i.e. standing or lying) in these forests is limited. Thus in this study, deadwood quantity and type in Trojan fir forests were determined. In additionless is known about the factors that influence the amount of deadwood volume; therefore, the effects of stand type, elevation (m), aspect, quadratic mean diameter (QMD) (cm), basal area(BA) (m2 ha-1)and stand volume (m3 ha-1) on deadwood volume were also observed. Stand type, QMD and BA significantly affected the volume of deadwood inTrojan fir forests while stand volume, elevation and aspect had no influence on the deadwood volume. In comparison to the values in the literature, the amount of deadwood observed seems to be acceptable across all stand types. Given the initial results from this study, it can be recommended that large scale deadwood assessments are needed in Turkey and it can be combined with the current inventory system.