Etibakır (Küre/Kastamonu) açık maden işletmesi rehabilitasyon çalışmalarının ekolojik açıdan irdelenmesi
Ecological investigation of rehabilitation studies at Etibakır (Küre/Kastamonu) open minning
- Tez No: 424441
- Danışmanlar: PROF. DR. LOKMAN ALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yüzeysel Madencilik, Rehabilitasyonu, Toprak özellikleri, kolojik İlişkiler, Verimlilik, sürgün uzunluğu, yetişme ortamı verimliliği, Open mining, rehabilitation, soil characteristics, ecological relationships, productivity, shoot length, site productivity
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Toprak İlmi ve Ekoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada, Kastamonu ili, Küre ilçesi açık madencilik işletme sahalarındaki rehabilitasyon çalışmaları kapsamında dikilmiş olan sarıçam (Pinus sylverstris) fidanlarının yıllık sürgün uzunlukları ve ortalama boy gelişimleri ile bazı toprak özellikleri arasındaki ilişkiler saptanmaya çalışılmıştır. Bu amaçla, Küre işletmesi sınırları içerisinde yer alan rehabilitasyon sahalarından seçme örnekleme metodu ile 30 adet örnek alanda iki farklı derinlik kademesinden (0-20 cm ve 20-50 cm ) toplamda 60 adet torba ve 60 adet 500 cm 3 lük hacim örneği alınmıştır. Toprak örnekleri üzerinde laboratuvarda bazı fiziksel ve kimyasal analizler yapılmıştır. Ayrıca her bir örnek alanda 30 adet sarıçam fidanının yıllık sürgün uzunlukları ve boyları ölçülmüş olup, her bir örnek alana ait ortalama sürün ve boy uzunlukları hesaplanmıştır. Araştırma alanındaki sarıçam fidanlarına ait ortalama yıllık sürgün uzunlukları ve ortalama boy üzerinde toprakların bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerinin etkilerini ortaya koyabilmek amacıyla istatistiksel analizler yapılmıştır. Sonuç olarak; tamamı yığma topraktan oluşan sarıçam (Pinus sylverstris) rehabilitasyon sahasındaki topraklara ait bazı fiziksel ve kimyasal özellikler ile fidanların büyüme özellikleri arasındaki etkileşimler ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationships between some soil properties and the growth of annual shoot length and mean height of Scots pine (Pinus sylvestris) seedlings were investigated in planted an open mining rehabilitation areas of Küre/Kastamonu. For this aim, a total of 60 pieces sacks and 500 cm3 sampled with cylinder in two different soil depths (0-20 cm and 20-50 cm) of 30 different sample plots were taken with selected sampling method within the rehabilitation areas of Eti Bakır Co. Küre enterprise. Some physical and chemical analyses were carried out in the laboratory using taken soil samples. In addition, annual shoot length and height increment for 30 different Scotch pine seedlings were measured in all sample plots and mean shoot length and mean height growth were calculated. Statistical analyses were conducted to reveal the effects of some physical and chemical properties of soils on average height increment and annual shoot length of the Scotch pine seedlings in the study area. As a result, interactions between seedling growth characteristics and physical and chemical properties of the land area of rehabilitation composed of masonry soil (Pinus sylverstris) were tried to displayed.