Rusya'dan Türkiye'ye göç eden bir ailenin sosyo-kültürel tarihi
Socio-cultural history of a family that migrated from russia to Turkey
- Tez No: 516215
- Danışmanlar: PROF. DR. HALE OKÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: Rusya, Türkiye, göç, aile, aile tarihi, sosyo-kültürel tarih, Russia, Turkey, migration, family, family history, socio-cultural history
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metadoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Araştırma, Rusya'dan Türkiye'ye göç eden bir ailenin sosyo-kültürel tarihine odaklanmıştır. Araştırmanın amacı ise Rusya ve Türkiye aksında gerçekleşen bu göç olayı ile ele alınan ailenin sosyo-kültürel tarihini ortaya koymaktır. Araştırmanın kuramları ise bireyi temel alan sembolik etkileşimcilik ve etnometodoloji olmuştur. Araştırmanın tarihsel arka planı, aile üyelerinin Rusya ve Türkiye'de bulunduğu dönemlerdeki tarihsel, sosyal ve kültürel bilgileri içermiştir. Alan araştırması dâhilinde beş aile üyesinin katılımıyla derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Veriler, içerik analizi tekniği ile analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular aracılığıyla ailenin sosyo-kültürel tarihi hakkında detaylı bilgi sunan dokuz sosyo-kültürel özelliğe ve dört temaya ulaşılmıştır. Araştırma temalarının uzlaştığı genel sonuca göre aile üyeleri, göç sürecinde edindikleri deneyimleri ile önceden edindikleri bilgilerini değerlendirip bulundukları yerlere uygun olduğunu düşündükleri değerleri benimsemişlerdir. Aile üyelerinin farklı sosyo-kültürel yapılar karşısında geliştirdikleri davranış ve tutumlar üzerinde bireysel anlamlandırma, yorumlama ve etkileşim süreçleri etkili olmuştur. Bu davranış ve tutumların, aile üyelerinin başkalarıyla ilişkilerini, edindikleri rolleri yerine getirme biçimlerini, deneyimlerini, kısaca yaşamlarını önemli derecede etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Research is focused on the socio-cultural history of a family that emigrated from Russia to Turkey. The purpose of this research is to put forth the socio-cultural history of the family with migration between Russia and Turkey. The theories of research are symbolic interactionalism and ethnomethodology based on the individual. The historical background of the research included historical, social and cultural information about periods when the family members in Russia and Turkey. In-depth interviews were conducted with the participation of five family members within field research. The data were analyzed by content analysis technique. Thanks to the findings, nine socio-cultural characteristics and four themes have been reached which provide detailed information about the sociocultural history of the family. According to the overall conclusion reached by research themes, family members consider the experience they have gained in the process of migration and the information they have already learned and adopt the values they think appropriate to places they are in. Individual definition, interpretation and interaction processes have been influential on behaviors and attitudes developed by family members towards different sociocultural structures. It has been seen that these behaviors and attitudes have influenced significantly family members' relationships with others, their fulfillment form of their roles, their experiences, briefly their lifes.