Türkiye'deki sosyal güvenlik sisteminde hizmet tespiti
Determination of the social security system service in Turkey
  1. Tez No: 516216
  2. Yazar: MURAT GÖÇMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Güvenlik, Sosyal Güvenlik Sistemi, Sosyal Sigorta, Sosyal Güvenlik Kurumu, Kayıt Dışı İstihdam, Hizmet Akdi, Hizmet Tespiti, Social Security, Social Security System, Social Insurance, The Social Security Administration, Informal Employment, Service Contract, Service Detection
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Sosyal güvenlik evrensel bir ihtiyaç olduğundan ve insanların her dönem bunu hissetmelerinden dolayı tarihin her döneminde insanlar, farklı biçimdeki sosyal güvenlik önlemlerini bulmaya çalışmışlardır. Bu nedenle riskler karşında güvende olmak için sosyal güvenlik ve buna ilişkin sistemler insanlık tarihi boyunca hep var olmuştur. Genel olarak, insanların geleceğe güvenle bakmalarını sağlayan bir insan hakkı olarak değerlendirilen sosyal güvenlik hakkı ise, Ülkemizde de başta anayasalar ve yasalarla hep güvence altına alınmış temel haklardan biridir.Ülkemizde, çalışanların sigortalı olması zorunlu olup, çalışanların hakları ve işverenin yükümlülükleri, çalışanın işe alınmasıyla birlikte kendiliğinden başlamaktadır.Ne var ki anayasal güvence ve yasal düzenlemelere rağmen ülkemizdeki tüm çalışanların sosyal güvenliğinin sağlandığı söylenemez. Ülkemizdeki kayıt dışı istihdamın yüksek olduğu da bilinen bir gerçektir.Hizmet akdi kapsamında işveren emrinde çalışanların, sigorta haklarından faydalanabilmeleri için, işverenleri tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmeleri ve buna dair gerekli prim belgelerini düzenleyerek SGK'ya vermeleri gerekmektedir. İşverenler tarafından bu bildirimlerin hiç yapılmaması veya eksik yapılması, çalışanların sigorta haklarından hiç faydalanamamalarına ya da eksik faydalanmalarına yol açmaktadır.Bu tezde hizmet akdi kapsamında çalışıp da sosyal güvenlik sistemine dahil olması gerektiği halde, sosyal güvenlik ve sosyal sigortalardan yoksun bırakılarak çalıştırılanların, hizmetlerinin, idari boyuttan nasıl tespit edilebileceği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Social security is a universal need and people feel that each period due to every period of history, people try to find social security measures with a different format. Therefore they risk to be safe against social security and related systems have been all throughout human history. In General, people do not look to the future with confidence as a human right that social security as it is, in our country, particularly in the constitutions and laws is one of the fundamental rights guaranteed all the time.In our country, it is essential that the insured employees, employee rights and employer obligations, along with the employee's employment. However, despite constitutional guarantees and legislation in our country provided all employees social security. It is also informal employment in our country is a well known fact that high.At the disposal of the employer within the scope of the service contract employees, insurance for employers benefiting from the right by social security Institution premiums required that it be notified of and edit their documents will be required to provide to SSI. None of this notification by employers or employees missing, insurance representatives, members of the right, but gives rise to take advantage of or incomplete.In this thesis work within the scope of the service contract is included in the social security system, although it should be deprived of social security and social insurance by excluding the services that are running, how can be identified from the administrative dimension.