Yabancı uyruklu kadınların şiddet deneyimlerinin 6284 sayılı Kanun kapsamında incelenmesi: Trabzon ili örneği
An examination of foreign women's experiences of violence in the scope of Law No. 6284: The case of Trabzon province
  1. Tez No: 990042
  2. Yazar: HANDE HACISALİHOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURÇİN ESER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Şiddet, Göç, Yabancı Uyruklu Kadın, Kadına Yönelik Şiddet, 6284 Sayılı Kanun, Violence, Migration, Foreign Women, Violence Against Women, Law No. 6284
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın ve Aile Çalışmaları Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Şiddet, özellikle kadınları etkileyen en büyük toplumsal sorunların başında gelmektedir. Bu sorun, göçmen kadınlar açısından çok daha karmaşık ve derin bir boyut kazanmaktadır. Şiddet ve göç olgularının iç içe geçmiş yapısı ve karşılıklı etkileşimi, her iki konunun birlikte ele alınmasını önemli bir hale getirmektedir. Göç sürecinde kadınlar göçün beraberinde getirdiği ekonomik, sosyal ve kültürel zorlukların yanında kadın olmaktan kaynaklanan sorunlarla da karşı karşıya kalmaktadırlar. Böyle bir ortam kadınların, şiddetin farklı biçimlerine karşı daha savunmasız kalmasına yol açmakta ve korunma mekanizmalarına duyulan ihtiyacın da artmasına sebep olmaktadır. Bu bağlamda bu çalışma, Türkiye'de yürürlükte olan 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un yabancı uyruklu kadınların şiddet deneyimleri üzerindeki etkisini Trabzon ili örneğinde ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışmada, Trabzon ilinde ikamet eden yabancı uyruklu kadınların şiddet deneyimleri, maruz kalınan şiddet karşısındaki davranışları, şiddet olgusuna yönelik düşünceleri ve kültürel değerleri, Türkiye'ye geldikten sonra yaşadıkları ve gözlemledikleri değişimler ile 6284 Sayılı Kanun kapsamından yararlanma süreçleri incelenmektedir. Bu kapsamda, nitel araştırma yöntemi kullanılmış ve görüşmecilerle yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmecilere kartopu örneklemi yöntemiyle ulaşılmış ve veriler içerik analizi yöntemiyle yorumlanmıştır. Afganistan, Irak, İran, Rusya ve Suriye ülkelerinden Türkiye'ye göç etmiş on beş yabancı uyruklu şiddet mağduru kadın ile görüşülmüştür. Bu süreçte şiddet mağdurlarının şiddeti tanımlama biçimleri, şiddet uygulayan kişilerin profilleri, şiddetin mağdur üzerindeki duygusal etkileri, şiddet sonrası yardım isteme davranışı, kök ülkenin şiddete karşı tutumu ve yardım arama imkanları, Türkiye ile kök ülke arasındaki farklar, 6284 Sayılı Kanun hakkındaki bilgi düzeyi ve hizmet alma durumu, hizmet alımında karşılaşılan zorluklar, memnuniyet durumu ve şiddetle mücadeleye ilişkin önerilere dair çeşitli konularda görüşleri değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, yabancı uyruklu şiddet mağduru kadınların 6284 Sayılı Kanun'dan kısmen yararlandıklarını, Kanun'un uygulanma süreçlerinde çeşitli değişikliklere gidilmesi ve süreçte, yabancı uyruklu kadınların birtakım özel durumlarının dikkate alınması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Violence is one of the most significant social problems, particularly affecting women. This problem takes on a much more complex and profound dimension for migrant women. The intertwined nature and mutual interaction of violence and migration make it important to address both issues together. During the migration process, women face not only the economic, social and cultural difficulties that come with migration, but also problems arising from being women. Such an environment makes women more vulnerable to different forms of violence and increases the need for protection mechanisms. In this context, this study aims to reveal the impact of Law No. 6284 on the Protection of the Family and the Prevention of Violence against Women, which is in force in Turkey, on the experiences of violence among foreign women, using the province of Trabzon as an example. The study examines the experiences of violence among foreign women residing in Trabzon province, their behaviour in the face of violence, their thoughts and cultural values regarding the phenomenon of violence, the changes they have experienced and observed since coming to Turkey, and their processes of benefiting from the provisions of Law No. 6284. Within this scope, a qualitative research method was used, and semi-structured interviews were conducted with the interviewees. The interviewees were reached using the snowball sampling method, and the data were interpreted using content analysis. Fifteen foreign women victims of violence who had migrated to Turkey from Afghanistan, Iraq, Iran, Russia, and Syria were interviewed. During this process, the victims' definitions of violence, the profiles of perpetrators, the emotional effects of violence on victims, their behaviour in seeking help after violence, their home country's attitude towards violence and opportunities for seeking help, differences between Turkey and their home countries, their level of knowledge about Law No. 6284 and their status in receiving services, the difficulties encountered in receiving services, their satisfaction, and their suggestions regarding combating violence. The findings show that foreign women victims of violence benefit only partially from Law No. 6284 and that various changes need to be made in the implementation processes of the Law and that the specific circumstances of foreign women need to be taken into account in the process.