Türkiye'de sosyal medya kullanımı ve popüler Instagram annelerinin etkileri üzerine odak grup araştırması
Use of social media and popular Instagram impact on research focus grup of mother in Turkey
  1. Tez No: 516239
  2. Yazar: KÜBRA TUFAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OYA SAKI AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Intagram, social media, instagram mothers, consumption, inadequate maternal syndrome
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Yeni medya uygulamalarının yayın hayatına başlamasından sonra insan hayatında da birçok alanda değişim ve dönüşüm yaşandı. Bu yeni medya uygulamalarından biri olan Instagram, 2010 yılında yayın hayatına başlayıp şimdi milyar dolarlık bir şirkete dönüştü. Türkiye'de de 33 milyonu aşkın abonesi bulunan Instagram, bünyesinde çok çeşitli kullanıcı profillerini barındırıyor. Yeni medya uygulamalarının icadından sonra ünlü olmak kavramı da farklı anlamlara büründü. İnsan hayatına yeni giren ve etkileme oranının göz ardı edilemeyeceği bir meta haline döndü ünlü 'Instagram Anneleri'. Varlığı artık herkes tarafından kabul edilen bu annelerin davranışlarının, toplumu nasıl etkilediği bu tez ile ispatlanmaya çalışılmıştır. Annelik kavramı, özellikle çocuklarının isimlerini kendilerine sıfat yaparak bu mecrada var olmayı tercih eden instagram anneleriyle birlikte sosyal medyada pazarlanan bir statüye dönüşmüştür. Bu çalışmanın amacı, sosyal medyada bir marka haline dönüşen ünlü annelerin kontrolsüz paylaşımlarının nelere sebep verdiğini ortaya çıkarmaktır. Annelik, eş, ideal kadın olma üzerinden dayatılan mükemmellik kavramının toplumun içinde nasıl sorunlar oluşturduğu açıklanmak istenmiştir. Oluşturulan iki farklı odak (focus) grup ile eğitim seviyesi, çocuk sayısı, aylık gelir, medeni durum fark etmeksizin ünlü instagram annelerinin kadınların iç dünyasında oluşturduğu yetersiz annelik sendromu, tüketime yöneltme, çocukların güvenliğini tehlikeye atma gibi sorunlar ispatlanmaya çalışılmıştır. Anahtar Kelime: Intagram, sosyal medya, instagram anneleri, tüketim, yetersiz annelik sendromu
Özet (Çeviri)
Since the launch of new media applications, there have been many changes and transformations in human life. Instagram, one of these new media applications, started broadcasting in 2010 and is now a billion dollar company. Instagram with over 33 million subscribers in Turkey hosts a wide variety of user profiles on the site. After the invention of new media applications, the notion of being famous also has different meanings. Famous 'Instagram Avenues' that have just entered the human life and turned into a commodity where the rate of influence can not be ignored. This thesis has tried to prove how the behavior of these mothers, whose existence is now accepted by everyone, affects society. The concept of motherhood has become a status marketed in social media, especially with instagram mothers, who prefer to have their children's names as adjectives. The purpose of this study is to reveal what is caused by uncontrolled sharing of famous mothers who become a brand in social media. It is intended to explain how the concept of perfection imposed on motherhood, spouse, ideal woman constitutes problems in society. Two different focus groups have been tried to prove problems such as education level, number of children, monthly incomes, insufficient maternal syndrome formed by women's inner world of famous instagram mothers regardless of marital status, directing consumption, jeopardizing the safety of children.