Türkiye ve Endonezya Cumhurbaşkanlarının siyasal iletişim stratejilerinin sosyal medya üzerinden kıyaslamalı analizi: İnstagram sayfalarının incelemesi
  1. Tez No: 668573
  2. Yazar: MUHAMMAD DANU WINATA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN KARLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Strateji, siyasal iletişim, sosyal medya, İnstagram, Türkiye Cumhurbaşkanı, Endonezya Cumhurbaşkanı, Strategy, political communication, social media, Instagram, President of Turkey, President of Indonesia
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
İnternet ve yeni medya, iletişim teknolojisinin olağanüstü gelişimi ve sağladığı faydalar sayesinde, artık sosyal yaşamın ayrılmaz bir parçasıdır. İnternet ve yeni medya, kamusal alan haline gelen internet medyasında bilgi ve kamuoyu paylaşımı açısından önemli bir rol oynamaktadır. İnternet kullanımı, son yirmi yılda önemli ölçüde artmıştır. İnternetin daha geniş kullanımı siyasi, sosyal ve kültürel alanlara yansımış ve küresel alanda demokratik bir ortam haline gelmiştir. Son yirmi yılda internet, demokrasi de dahil olmak üzere insan yaşamının çeşitli yönlerini etkilemiştir. Endonezya ve Türkiye bağlamında, 1990'larda, internetin gelişinden bu yana, çevrimiçi siyasal iletişim olarak bilinen yeni bir fenomen ortaya çıkmıştır. Bu, geleneksel medyanın aracılık ettiği, geleneksel politik iletişim pratiğini önemli ölçüde değiştirmiştir. İnternet ayrıca, insanların gerçek ve olgusal bilgiler bulmak için interneti kullanmayı tercih ettikleri, siyasal iletişimde potansiyel bir ortam haline gelmiştir. İnternet kullanımı artık küresel düzeyde daha yaygındır. Böylece internet, siyasi ortamda çok popüler hale gelmiştir ve diğer siyasal iletişim yöntemlerini kullanmanın yanı sıra politik bir iletişim aracına dönüşmüştür. İnternetin halk tarafından kullanımı, sosyal medya kullanımından ayrılamaz. Bunları birbirine bağlanmak için çeşitli platformlar kullanılır. Bu noktada, İnstagram önemli bir yer tutar. Çünkü, kullanım oranları her yıl önemli ölçüde artmaktadır. Sosyal medyanın halk tarafından yaygın olarak kullanıldığını gören çeşitli ülkelerdeki başkanlar, İnstagram'ı siyasi faaliyetlerini ve anlatılarını güçlendirmek için kullanmaya başlamıştır. Ülke liderlerine bilgi aktarmada İnstagram sosyal medyasının önemli bir rolü olduğu yadsınamaz. Fotoğrafların, videoların görünümünü vurgulayan ve altyazıların eşlik ettiği özelliklerle İnstagram, çeşitli gruplar tarafından en kolay kabul gören platform olarak değerlendirilmektedir. Endonezya ve Türkiye'de yaşayan nüfuslar, yüksek düzeyde İnstagram kullanımına sahiptir. Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hesaplarına yüklenen fotoğraf ve videolar ile İnstagram'da aktif olarak yer almaktadır. Her iki cumhurbaşkanının İnstagram'ı kullanmak için politik stratejileri bulunmaktadır. Bu tez araştırmasında, içerik analizini kullanarak iki başkanın İnstagram platformundaki siyasi iletişimini karşılaştıracağız.
Özet (Çeviri)
The internet and new media are now an inseparable part of social life thanks to the extraordinary development of communication technology and the benefits they provide. The internet and new media play an important role in terms of sharing information and public opinion in the internet media which has become a public space. Internet usage has increased significantly in the last two decades. Wider use of the internet has been reflected in the political, social and cultural fields and has become a democratic medium in the global field. In the last two decades the Internet has influenced various aspects of human life including democracy. In the context of Indonesia and Turkey, since the arrival of the Internet in the 1990s, it has created a new phenomenon known as online political communication. This dramatically changed the practice of traditional political communication mediated by conventional media. The internet has also become a potential medium in political communication where people prefer to use the internet to find actual and factual information. The use of the internet is now more prevalent at the global level so that the internet has become very popular in the political environment and has turned into a political communication tool in addition to using other methods of political communication. The use of the internet by the public is inseparable from the use of social media. Various platforms are used to connect with each other. Instagram is one of the highlights because usage rates increase dramatically every year. Seeing the widespread use of social media by the public, presidents in various countries use Instagram to inform their political activities and narratives. It is undeniable that Instagram social media has an important role in conveying information to the public for the country's leaders. With features that emphasize the appearance of photos, videos, and accompanied by captions, Instagram is rated as the platform that is most easily accepted by various groups. Indonesia and Turkey have populations with high levels of Instagram usage. Indonesian President Joko Widodo and Turkish President Recep Tayyip Erdogan are actively using Instagram to get closer to the public with photos and videos uploaded to their accounts. Both presidents have political strategies in using Instagram. In this thesis research will compare the political communication of the two presidents on the Instagram platform using content analysis.