Yetenek yönetiminin hemşirelerin iş doyumu ile örgütsel bağlılıkları üzerindeki etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of talent management on job satisfaction and organizational commitment of nurses
- Tez No: 516254
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLNUR AKKAYA, PROF. DR. AYTOLAN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hastane, hemşire, iş doyumu, örgütsel bağlılık, yetenek yönetimi, Hospital, nurse, job satisfaction, organizational commitment, talent management
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu araştırma, yetenek yönetiminin hemşirelerin iş doyumu ile örgütsel bağlılıkları üzerindeki etkisini araştırmak amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Çanakkale'de Sağlık Bakanlığı ve Üniversite Hastanesi'nde çalışan gönüllü 482 hemşire oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında 14 soruluk anket formu, Yetenek Yönetimi Ölçeği, Minnesota İş Doyum Ölçeği ve Örgütsel Bağlılık Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı ve ileri istatistiksel analizler kullanılmıştır. Araştırmaya katılan hemşirelerin çoğunluğu 37-47 yaş aralığında, kadın, evli ve lisans mezunudur. Hemşirelerin çoğunluğu Sağlık Bakanlığı hastanesinde, yoğun bakım bölümünde çalışmakta olup kurumda toplam çalışma süreleri 0-5 yıl, mesleki deneyim süreleri 18-23 yıldır. Katılımcıların Yetenek Yönetimi ölçeğinin genel ortalaması 2,44±0,96, Minnesota İş Doyum Ölçeğinin genel ortalaması 3,12±0,74 ve Örgütsel Bağlılık Ölçeğinin genel ortalaması 4,02±0,92'dir. Hemşirelerin yetenek yönetimi algısı düşük, genel iş doyumları ve örgütsel bağlılıkları orta düzeyde bulunmuştur. Yetenek Yönetimi Ölçeği, Minnesota İş Doyum Ölçeği ve Örgütsel Bağlılık Ölçeği ile sosyodemografik değişkenler arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Yetenek yönetimi ile içsel doyum, dışsal doyum, iş doyumu, normatif bağlılık, örgütsel bağlılık arasında pozitif yönlü orta kuvvetli ilişki, duygusal bağlılık ve devam bağlılığı arasında pozitif yönlü zayıf ilişki bulunmuştur. Yetenek yönetiminin hemşirelerin iş doyumu ile örgütsel bağlılıkları üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir. Yetenek yönetiminin duygusal bağlılığı ve devam bağlılığını etkilemesinde iş doyumu tam aracılık, normatif bağlılığı etkilemesinde kısmi aracılık rolü üstlenmiştir. İş doyumunun artırılmasına yönelik uygulamalar geliştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
This descriptive correlational research was conducted to investigate the effects of talent management on job satisfaction and organizational commitment among nurses. The study involved 482 voluntary nurses working in the Canakkale Ministry of Health and University Hospital. Data was collected through the use of a questionnaire comprising 14 questions, the Talent Management Scale, the Minnesota Job Satisfaction Scale and the Organizational Commitment Scale. The data was analyzed using descriptive and advanced statistical analysis methods. The majority of nurses participating in the study were female, in the 37–47 age group, married and with an undergraduate degree and most were employed in Ministry of Health Hospital, intensive care units. The total duration of employment in the current organization was in a range of 0–5 years, while total professional experience ranged between 18 and 23 years. The overall mean scores on the Talent Management Scale, Minnesota Job Satisfaction Scale and Organizational Commitment Scale were 2.44±0.96, 3.12±0.74 and 4.02±0.92, respectively. Perception of talent management was found to be low among the participating nurses, while overall job satisfaction and organizational commitment levels were moderate. The scores of the Talent Management Scale, Minnesota Job Satisfaction Scale and Organizational Commitment Scale differed significantly based on sociodemographic variables. Talent Management was found to have a positive moderate correlation with intrinsic satisfaction, extrinsic satisfaction, job satisfaction, normative commitment and organizational commitment, and a positive weak correlation with emotional commitment and continuance commitment. Talent Management was found to have a positive effect on job satisfaction and organizational commitment among the nurses involved in the study. Job satisfaction played a role of full mediation in terms of the effects of talent management on both emotional and continuance of commitment, while playing a role of partial mediation in terms of the effects on normative commitment. There should be interventions to improve the job satisfaction.