İskemik inmede nötrofil lenfosit oranının kısa dönem mortalite üzerine etkisinin değerlendirilmesi
The evaluation of the effects of the neutrophil lymphocyte ratio in ischemic stroke on short period mortality
- Tez No: 516255
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE YILMAZ KÜSBECİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: İskemik inme, nötrofil lenfosit oranı, mortalite, Ischemic stroke, neutrophil lymphocyte, mortality
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Aterosklerozis inme gelişimine neden olan temel patolojik süreçtir. Aterom plaklarının oluşmasında, büyümesinde ve destabilizasyonunda inflamasyonun önemli bir yeri vardır. Aterosklerotik damar hastalığı varlığında, enflamasyonun akut süreçteki belirteçlerinden nötrofil ve lenfosit sayısında artış olabileceği, bunun hastalığın şiddetini ve kısa dönem mortaliteyi öngörebileceğini gösteren çalışmalar mevcuttur. Bu çalışmada NLO'nun akut iskemik inme hastalarında yaş ve cinsiyet gibi risk faktörlerine göre değişimi, NIHSS, inme subtipi ile ilişkisi ve kısa dönem mortalite üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlandı. Gereç Ve Yöntemler: Çalışmamızda 1 Temmuz- 31 Aralık 2017 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Servisinde 18 yaş üstü , iskemik inme tanısı alan 156 hasta değerlendirildi. Hastalara ait olgu formu oluşturularak anamnez bilgileri, nörolojik muayeneleri, yatış süresi, NIHSS, MRS, inme risk faktörleri, hemogram (lökosit, eritrosit, hemotokrit, ortalama trombosit hacmi, nötrofil, lenfosit), kolesterol paneli (HDL, LDL, trigliserid), kraniyal BT ve MRG, EKO ve karotis-vertebral doppler usg bulguları toplandı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen olguların 61 (%39) tanesi kadın, 95 (%61)tanesi erkekti. Olguların yaş ortalaması 68,8 ± 12,9 olarak hesaplandı. En küçük ve en büyük yaş aralığı 26-92 olarak değerlendirildi. İskemik inme tanısı alan hastalardan 23 (%14,7) tanesi 3 ay içerisinde exitus olmuştur. NLO değeri; hipertansiyon, dislipidemi, diyabetis mellitus gibi risk faktörleri ve inme subtipi, damar sulama alanı, yatış süresi ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Exitus olan hastaların NLO değerleri diğer hastalardan anlamlı olarak yüksek bulundu. Sonuç: Hastaların risk faktörleri ve inme subtipleri ile NLO değerleri arasında anlamlı bir ilişki bulunamazken erken dönemde bakılan NLO değerleri inmenin şiddetini belirlemede ve kısa dönem mortaliteyi öngörmede prediktif bir değer taşıdığı görülmektedir (p=0,004).
Özet (Çeviri)
Atherosclerosis is the main pathological process leading to stroke development. Inflammation plays an important role in the formation, growth, and destabilization of the atheromatous plaques. Studies have shown that in the case of atherosclerotic vascular disease, there may be an increase in the number of neutrophils and lymphocytes from the markers of the acute phase of inflammation, which may predict the severity of the disease and short-term mortality. In this study, it was aimed to investigate the change of NLR in acute ischemic stroke patients according to risk factors such as age and sex, relationship with NIHSS, stroke subtype and effects on short-term mortality. Materials and Methods: In our study, 156 patients who were diagnosed with ischemic stroke over the age of 18 were enrolled in İzmir Bozyaka Training and Research Hospital Neurology Service of Health Sciences University between July 1st and 31st December 2017. By forming a patient case form, history information, neurological examinations, duration of hospitalization, NIHSS, MRS, stroke risk factors, hemogram (leukocyte, erythrocyte, haematocrit, mean platelet volume, neutrophil, lymphocyte), cholesterol panel (HDL, LDL, triglyceride), cranial CT and MRI, ECG and USG findings of carotid-vertebral arteries Doppler were collected. Findings: Of the cases included in the study, 61 (39%) were female and 95 (61%) were male. The mean age of the cases was calculated as 68,8 ± 12,9. The smallest and XIII largest age range was 26-92. Of the patients diagnosed with ischemic stroke, 23 (14.7%) died within 3 months. There was no statistically significant difference between risk factors such as hypertension, dyslipidemia, diabetes mellitus and stroke subtype, vascular irrigation area, duration of hospitalization and NLO values. NLO values of patients with exitus were significantly higher than those of other patients (p=0,004). Result: Patients' risk factors and stroke subtypes were not significantly correlated with NLO values, but it is seen that NLO values seen in the early period have a predictive value in predicting the severity of the stroke and predicting short-term mortality.