Bir değer tasnifi denemesi ve Mevlana'nın Mesnevi'sinde değerler
Try a value classification and values in Mevlana's Mesnevi
- Tez No: 516325
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT ABDULLAH ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Değer/Değerler, Değer Tasnifi, Mesnevi, Value/Values, Value Classification, Mesnevi
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
ÖZET Değer kavramı son dönemde oldukça güncel bir kavram haline gelmiştir. Güç ve maddiyatın hüküm sürdüğü günümüz dünyasında, değer diye nitelenebilecek ne varsa bunlar insanoğlu tarafından ikinci plana atılmakta ve hatta yok sayılmaktadır. Bunun neticesinde sonu gelmeyen çatışma ve mücadeleler dünyayı neredeyse yaşanmaz bir yer haline çevirmektedir. Bu durumdan kurtulmanın yolu ise, insanoğlunun bitmek bilmeyen hırs ve iştahını bir kenara bırakıp toplumsal ve evrensel değerleri benimsemesi ve yaşamının merkezine bu değerleri koymasından geçer. Değer kavramının son dönemdeki güncelliğinin sebebi de aslında budur. Araştırmacılar ve değerler üzerine çalışanlar, insanlığın içinde bulunduğu durumdan kurtulmasının yolunu değerlerde aramaktadırlar. Çalışmamızın temelinde de bu amaç yatmaktadır. Çalışmamızın ilk bölümünde değer kavramının tanımı, değerlerin özellikleri, değerlerin önemi, işlevi ve değerler eğitimi üzerinde durulmuş ve bir değer tasnifi yapılmıştır. İkinci bölümde ise Mevlana'nın Mesnevi adlı eserindeki değerler, yaptığımız tasnife göre incelenmiş ve Mesnevi'den alıntılarla örneklendirilmiştir. Çalışmamız için Mesnevi'yi seçmemizin amacı, kendisinin başlı başına bir değer olması ve değerlerin benimsetilmesi noktasında başlıca kaynaklardan biri olmasıdır. Çalışmada nitel araştırma modellerinden doküman analizi yöntemi kullanılmış ve bulgular betimsel analizle yorumlanmış ve tarafımızdan yapılan tasnife göre incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The concept of value has recently become a very contemporary concept. In today's world, where power and matter dominate, all that can be described as worth is put into second place by the Son of man and is even ignored. As a result, endless conflicts and struggles turn the world into an almost uninhabitable place. The way to get rid of this situation is to put aside the endless greed and appetite of mankind and to adopt social and universal values and to put these values into the centre of life. This is the reason why the value concept has been updated in the last period. Researchers and people who work on values are looking for ways to get rid of the situation of humanity. This is the basis of our study. In the first part of our study, the definition of the concept of value, properties of values, importance of values, function and values were studied and a classification of values was made. In the second part, the values in Mevlana's Mesnevi were examined according to the classification we made and exemplified by the excerpts from Mesnevi. The purpose of selecting Mesnevi for our work is to be a value on its own and to be one of the main sources of value adoption. In this study, the document analysis method was used from qualitative research models and the results were interpreted with descriptive analysis and examined according to the classification performed by us.