Total diz protezi yapılan hastaların mizaç özelliklerinin ve ağrı duyarlılığının hasta memnuniyetine etkisi
Influence of affective temparement and pain sensitivity on patient satisfaction after total KNEE arthroplasty
  1. Tez No: 516342
  2. Yazar: ONUR NAZIM TAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BAHADDİN GÜZEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Diz Osteoartriti, Mizaç, Ağrı Duyarlılığı, Total Diz Artoplastisi, Knee Osteoarthritis, Affective Temparement, Pain Sensitivity, Total Knee Arthroplasty
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Bu prospektif kohort çalışmada son dönem primer diz osteoartriti nedeniyle total diz artroplastisi (TDA) cerrahisi yapılmış 64 hastanın verileri incelenmektedir. Bu çalışmada amacımız total diz artroplastisi cerrahisi yapılan hastaların mizaç durumlarının ve hasta tarafından değerlendirilen ağrı duyarlılıklarının cerrahi sonrası hasta memnuniyetine ve cerrahi sonrası sonuç ölçeklerine etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Preoperatif dönemde hastaların mizaç gruplarını ve ağrı duyarlılık skorlarını belirlemek için sırasıyla Temps-A (Temperament Evaluation of Memphis, Pisa, Paris and San Diego-autoquestionnaire version) ve PSQ (Pain Sensitivity Questionnaire, Ağrı Duyarlılığı Anketi) uygulandı. Preoperatif dönemde hastalara KSS (Knee Society Score) ve SF-36 (Short Form 36) anketleri uygulandı. Postoperatif 3. ayda hasta memnuniyeti değerlendirmesi için 5 puanlı Likert anketi, fonksiyonel sonuçların değerlendirilmesi için SF-36 ve KSS kullanıldıktan sonra bu skorların mizaç tipleri ve ağrı duyarlılık skorlarıyla ilişkisi değerlendirildi. Bulgular: Mizaç tipleriyle hasta memnuniyet arasındaki ilişki istatiksel olarak anlamsız bulundu (p=0,84). Ağrı duyarlılığıyla hasta memnuniyeti arasında ilişki istatiksel olarak anlamsız bulundu (p=0,124). Postoperatif SF-36 ve KSS skorları hasta memnuniyetiyle anlamlı olarak ilişkili bulundu (p=0,000). İrritabl mizaç tipindeki hastalarda ağrı duyarlılığı skorları anlamlı olarak fazla izlendi (p=0,009). Sonuç: Mizaç tipleri ve ağrı duyarlılığı TDA cerrahisi yapılan hastaların sonuçlarını ve hasta memnuniyetini etkilememektedir. Ancak postoperatif iyi fonksiyonel sonuçlar yüksek hasta memnuniyetiyle ilişki bulunmuştur. Bazı mizaç tiplerinin ağrı duyarlılığı daha fazladır.
Özet (Çeviri)
Background and Purpose: This was a prospective cohort study assesing data of 64 patients underwent total knee arthroplasty for primary end stage osteoarthritis of the knee. The objective was to ascertain if the affective temparement and self-rated pain sensitivity affects patient satisfaction and outcome measures. Material and Methods: Preoperatively patients are evaluated with Temps-A and PSQ self rated questionnaires. Preoperatively patients are evaluated with KSS and SF-36 scores. Likert 5 point satisfaction questionnaire, KSS and SF-36 questionnaires were administered to patients at postoperative 3. month and results are evaluated. Results: Relationship between affective temparement and postoperative patient satisfaction was statistically not significant (p=0.84). Also there was no significant relationship between pain sensitivity and postoperative patient satistfaction (p=0.124). Postoperative KSS and SF-36 scores were significantly associated with patient satisfaction (p=0.000). PSQ scores of patients with irritable affective temparement were significantly higher (p=0.009). Conclusion: Affective temparement and pain sensitivity have no affect on patient satisfaction and outcome measures. However postoperative good functional results were related with high patient satisfaction. Some types of affective temparement has higher pain sensitivity.