Kadın öğretmenlerin evlilik doyumunu yordamada iş aile çatışması ve tükenmişliğin rolü
The role of work-family conflict and burnout in predicting female teachers' marriage satisfaction
- Tez No: 516366
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EVRİM ÇETİNKAYA YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik Doyumu, İş Aile Çatışması, Tükenmişlik, Marriage Satisfaction, Work-family Conflict, Burnout
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Evlilik ve Aile Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmada kadın öğretmenlerin evlilik doyumunu yordamada iş aile çatışması ve tükenmişliğin rolü incelenmiştir. Ayrıca kadın öğretmenlerin evlilik doyumlarını yordamada iş aile çatışması, yaşam doyumu ve tükenmişliğin rolünün yaş, algılanan sosyo ekonomik durum, evlilik süresi, öğretmenlik süresi, evlilik şekli ve çocuk olma durumuna göre değerlendirilmesi ve değişkenler arasındaki ilişkinin anlamlı olup olmadığını incelenmiştir. Betimsel araştırma modeli kullanılan araştırmada araştırma grubunu Kayseri ili Melikgazi, Kocasinan ve Talas ilçelerindeki 429 kadın öğretmen oluşturmuştur. Bu araştırmada veri toplamak amacı ile“Evlilik Yaşam Ölçeği”,“Tükenmişlik Ölçeği Kısa Form”,“İş Aile Çatışması Ölçeği”ve araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Veriler SPSS 23.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen verilerin analizinde tek yönlü çok değişkenli varyans analizi(Manova), Wilk's Lambda testi, Post Hoc testi, Scheffle testi, Levene testi, Box-M testi ve Breusch-Pagan testi kullanılmıştır. Araştırmanın anlamlılık düzeyi .05 olarak kabul edilmiştir. Araştırma sonucunda çocuk sahibi olan kadın öğretmenlerin evlilik doyumları çocuk sahibi olmayan kadın öğretmenlere göre daha düşük ve tükenmişlik puanları daha yüksek olduğu, kadın öğretmenlerin evlilik doyumunun en önemli yordayıcısının tükenmişlik düzeyleri olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aims to identify the role of work-family conflict and burnout in predicting female teachers' marriage satisfaction. The study also aims to analyze whether female teachers' work-family conflict and burnout displayed any significant differences in predicting female teachers' marriage satisfaction according to age, perceived socio-economic status, marriage duration, teaching duration, type of marriage and having children. Research population of this study, which adopted a descriptive research model, is 429 women who lived in Melikgazi, Kocasinan and Talas towns. Data were collected through the“Marriage Life Scale”“Burnout Scale-Short Form”“Work-Family Conflict Scale”and the“Socio-demographic Form”developed by the researchers. Data were analyzed using SPSS 23.0 package programming. Analysis of the data was performed using Multivariate Analysis of the Variance (Manova), Wilk's Lambda test, Post Hoc Test, Scheffle test, Levene test, Box-M test and Breusch-Pagan test. Significance level was taken.05. Results showed that marriage satisfaction was lower and burnout score was higher in female teachers who had children in comparison to those who did not, and the most important predictor of female teachers' marriage satisfaction was the burnout level.