Sağlık meslek yüksekokulu öğrencilerinin problem çözme becerileri ile saldırganlık eğilimleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Identifying the relationship between problem solving abilities and agression tendencies of the students in a vocational health services
  1. Tez No: 516397
  2. Yazar: SEVAL KIRMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELÇİN BABAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikoloji, Nursing, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Problem, Saldırganlık, Problem çözme becerileri, Buss-Perry Saldırganlık Ölçeği, Problem Çözme Envanteri, Problem, Aggression, Problem solving abilities, Buss-Perry Aggression Questionnaire, Problem Solving Inventory
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
SAĞLIK MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ İLE SALDIRGANLIK EĞİLİMLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ Araştırma, sağlık meslek yüksekokulu öğrencilerinin saldırganlık eğilimleri ile problem çözme becerileri arasındaki ilişkiyi etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel olarak yapılmıştır. Bu amaçla katılımcıların saldırganlık düzeyleri ve problem çözme becerileri; cinsiyet, yaş, anne-baba eğitim durumu, nerede büyüdüğü, sigara, alkol ve madde kullanım değişkenleri açısından incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini, 2017–2018 öğretim yılı; İstanbul İli Avrupa Yakası, Küçükçekmece İlçesindeki Bir Vakıf Üniversitesine devam eden; 147 kadın, 119 erkek olmak üzere toplam 266 sağlık meslek yüksekokulu öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada sağlık meslek yüksekokulu öğrencilerinin saldırganlık düzeylerine ilişkin veriler Buss-Perry Saldırganlık Ölçeği, sağlık meslek yüksekokulu öğrencilerinin problem çözme becerilerine ilişkin veriler ise 'Problem Çözme Envanteri' ile toplanmıştır. Öğrencilerin cinsiyet, yaş, anne-baba eğitim durumu, nerede büyüdüğü, sigara, alkol ve madde kullanıma ilişkin verilerin toplanması için ise, araştırmacı tarafından hazırlanan 'Kişisel Bilgi Formu' kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 22.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde, Pearson Momentler Çarpım Korelasyon Tekniği, Bağımsız Grup t testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) tekniklerinden yararlanılmıştır. Varyans analizi sonucunda, farkın kaynağını belirlemek amacıyla Scheffe testi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar, öğrencilerin saldırganlık düzeyleri ile problem çözme becerileri arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. Araştırmada, öğrencilerin saldırganlık eğilimleri ile problem çözme becerilerinin alt boyutlarından olan“kişisel kontrol”arasında anlamlı bir ilişki bulunurken, problem çözme becerisinde“güven”ve“yaklaşma-kaçınma”alt boyutları arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Ayrıca demografik değişkenlerden yaş, problem çözme becerisinde bir farklılığa neden olmazken, saldırganlık alt boyutlarında anlamlı bir farklılığa neden olmuştur; cinsiyet, her ikisi içinde bir farklılığa neden olmamıştır. Anne-baba eğitim durumu saldırganlık düzeyi ve problem çözme becerisinde bir farklılık yaratmazken; kardeş sayısı ve kaçıncı çocuk olduğu saldırganlık düzeyinde anlamlı bir farklılığa neden olmuştur, problem çözme becerisi alt boyutlarında değişikliğe neden olmamıştır. Öğrencilerin sigara kullanma durumu değişikliğe neden olmazken, alkol kullanımı, günde 4 saatten fazla internet kullanımı ve madde kullanımı saldırganlık düzeylerinde anlamlı bir farklılığa neden olmuş, problem çözme becerilerinde günde 4 saatten fazla internet kullanımı ile madde kullanımı anlamlı bir farklılığa neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
IDENTIFYING THE RELATIONSHIP BETWEEN PROBLEM SOLVING ABILITIES AND AGRESSION TENDENCIES OF THE STUDENTS IN A VOCATIONAL HEALTH SERVICES This descriptive and cross sectional study has been conducted with the purpose of identifying the relationship between the aggression tendencies and problem solving abilities of the students in a vocational school of health services. To this end, the aggression levels and problem solving abilities of the participants are studied in terms of the variables including gender, age, the education level of parents, the place where the participant grew up, smoking, drinking and drug use. The research group of the study consist of 266 students, 147 of whom are women and 119 are men, studying in a vocational school of health services in a foundation university in European side of Istanbul, Kucukcekmece in 2017-2918 education year. The data regarding the aggression levels of the vocational school of health services are collected with Buss-Perry Aggression Questionnaire and the data regarding the problem solving abilities of the students are collected via“Problem Solving Inventory”. And for the collection of data regarding the gender, age, educational levels of the parents, smoking, drinking and drug use of the students and the place where they grew up,“Personal Information Form”prepared by the researcher is used. The data collected in the research is analyzed via SPSS 22.0 program. Pearson Product Moment Correlation Coefficient Technique, Independent T Test, One Way Variant Analysis (ANOVA) techniques are used for the analysis of the data. Scheffe's Test is used in order to identify the source of the difference at the end of the variant analysis. The results obtained from the research has showed that there is a meaningful correlation between the aggression levels and problem solving abilities of students. While a meaningful correlation is found between the aggression tendencies and personal control which is one of the sub-dimensions of problem solving abilities, no meaningful correlation is found between trust and approach-avoidance sub-dimensions in problem solving abilities. Moreover, although age which is one of the demographic variants didn't not make any difference in problem solving abilities, it caused a meaningful correlation in the sub-dimensions of aggression; however, gender caused no meaningful difference in both. Again, the education level of the parent's didn't make any difference in aggression levels and problem solving abilities though the number of siblings and the order of the participant in his/her siblings caused a meaningful difference in aggression levels. And as for the habits, while smoking caused no change, drinking and using internet more than 4 hours in a day, and the use of substance caused a meaningful difference in aggression levels. Using internet more than 4 hours in a day and drug use, however, caused a meaningful difference in problem solving abilities.