Amerika Birleşik Devletleri başkanlık sistemi ve Latin Amerika başkanlık sistemi uygulamaları: Meksika, Venezuela, Bolivya
Presidential system in United States of America and Latin american applications of presidential system: Mexico, Venezuela, Bolivya
- Tez No: 516486
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL METİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Hükümet Sistemi, ABD, Başkanlık Sistemi, Meksika, Venezüella, Bolivya, Government System, USA, Presidential System, Mexico, Venezuela, Bolivia
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Hükümet sistemleri, ülkenin siyasi istikrarının belirlenmesinde önemli bir role sahiptir. Yasama, yürütme ve yargı organları arasındaki işbirliği ve ayrışma sonucunda oluşan kuvvetler ayrılığı veya kuvvetler birliği hükümet sisteminin içeriğini belirlemektedir. Kuvvetler birliği tek bir egemen gücün iktidarına dayanırken, kuvvetler ayrılığı parlamentoyu ve demokrasiyi ön plana alan hükümet sistemlerini ifade eder. Kuvvetler ayrılığının en işlevsel olarak kullanıldığı hükümet sistemi başkanlık sistemidir. Başkanlık sisteminin en başarılı uygulandığı ülke ise ABD'dir. ABD'nin başkanlık sistemini başarılı bir şekilde uygulaması başkanlık sisteminin diğer ülkeler tarafından da benimsenmesine sebep olmuştur. ABD'ye olan coğrafi yakınlıktan dolayı Latin Amerika ülkeleri de başkanlık sistemini hükümet sistemi olarak benimsemişlerdir. Latin Amerika ülkelerinde başkanlık sistemi; yürütme organına verilen egemen gücün doğru bir şekilde kullanılamaması, kuvvetler arasındaki ayrımın kontrol ve denge sistemi ile yönetilememesi sebebi ile başkanlık sistemi otoriter ve askeri yönetimlerin iktidarına sahne olmuştur. Bu tez çalışmasında, başkanlık sisteminin ABD ve Latin Amerika ülkeleri üzerindeki etkisi karşılaştırılmıştır. Başkanlık sisteminin Latin Amerika ülkeleri üzerindeki etkisini karşılaştırmak için üç ülke kriter alınmıştır. Bu ülkeler Meksika, Venezüella ve Bolivya'dır. Başkanlık sisteminin uygulanmasında Meksika, Venezüella, Bolivya ve ABD arasındaki benzerlikler ve farklılıklar ele alınmıştır. Meksika, Venezüella ve Bolivya'nın ABD başkanlık sisteminin bazı özelliklerini kendi siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik yapılarına göre değiştirmişlerdir. Bu durumda başkanlık sisteminin işleyişinde kriter alınan üç Latin Amerika ülkesinde başkanlık sisteminin başarısızlıkla sonuçlanmasına sebep olmuştur. Başkanlık sisteminin üç ülkede siyasi, ekonomik ve kültürel etkisinin araştırılmasında literatür taramasının içinde bilimsel kitap, dergi, makaleler kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Government systems have an important role in determining the political stability of the country. Cooperation between the legislative, executive and judicial organs and as a result of decomposition, it is specifying the separation of powers or the content government system power constitute. Unity of power refers to government systems that take the forefront of democracy and parliamentary separation of powers, based on the power of single sovereign power. Presidential system is most functionally used in the separation of powers a government system. The most successful application of the presidential system is in the United States of America. The successful implementation of the US Presidential system has led to the adoption of the presidential system by other countries. Because of its geographical proximity to the United States, particularly Latin America countries have adopted the presidential system as a government system. Because of the inability to use the sovereign power and the incorrect implementation of the presidential system, because of the separation of Powers are managed by check and balance system this became result to the authoritarian and military administrations. This thesis, compares the influence of the presidential system on the US and Latin American countries. Three countries have been benchmarked to compare the influence of the presidential system over the Latin American countries. These countries are Mexico, Venezuela, and Bolivia. Similarities and differences between Mexico, Venezuela, Bolivia and the United States have been addressed in the implementation of the presidential system. In Mexico, Venezuela and Bolivia some of USA's presidential system has been changed according to there political, social, cultural and economic structures. In this case, the presidential system has been failt in the three Latin American countries which been considered as a criteria. Scientific books, journals and articles have been used in the search of the literature for the investigation if the political, economic and cultural effects of the presidential system in three countries.