Kemik iliği nakli yapılmış hastalarda psikolojik desteğin posttravmatik büyüme üzerindeki etkisi
Effect of psychological support on posttraumatic growth in bone marrow transplant patients
  1. Tez No: 516490
  2. Yazar: BEGÜM KAPLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BARIŞ ÖNEN ÜNSALVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: kemik iliği nakli, psikolojik destek, travma sonrası büyüme, depresyon, bone marrow transplantation, psychological support, post-traumatic growth, depression
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu araştırmanın amacı, kemik iliği nakli yapılmış hastalarda psikolojik desteğin posttravmatik büyüme üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Bu amaçla araştırmaya gönüllü olarak katılan 60 kemik iliği nakli yapılmış hastanın 30'una psikolojik destek verilmiş, diğer 30'una ise psikolojik destek verilmemiştir. Psikolojik destek sonrası hastalara Beck Depresyon Envanteri ve Travma Sonrası Büyüme Envanteri uygulanmıştır. İstatistiksel analizler sonucunda, psikolojik destek alan hastaların“benlik algısında değişim”düzeyleri psikolojik destek almayan hastaların“benlik algısında değişim”düzeylerinden yüksek bulunmuştur. Ancak iki grupta da travma sonrası büyümenin yaşam felsefesinde değişim ve başkalarıyla iletişimde değişim düzeylerinde farklılaşma ortaya çıkmamıştır. İki grubun depresyon düzeyleri arasında da anlamlı fark bulunmamıştır. Araştırmada ayrıca, kemik iliği nakli hastalarının travma sonrası büyüme düzeyleri ile depresyon düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Hastaların travma sonrası büyüme düzeyleri yükseldikçe depresyon düzeylerinin düştüğü bulunmuştur. Literatürde buna benzer bir çalışma bulunamadığından çalışmanın literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the effect of psychological support on posttraumatic growth in bone marrow transplant patients. For this study, 60 bone marrow transplant patients voluntarily participated in the study. 30 patients were provided psychological support while the other 30 patients did not receive any psychological support. Patients completed the Beck Depression Inventory and Post Traumatic Growth Inventory after receiving psychological support. As a result of the statistical analysis, the levels of“change in self-perception”of psychologically supported patients were found to be higher than the“change in self-perception”levels of patients who did not receive psychological support. In both groups, however, there was no change in the level of change in life philosophy and in the level of communication with others in post-traumatized life. There was no significant difference between depression levels of the two groups. The research also examined the relationship between post-traumatic growth levels and depression levels of bone marrow transplant patients. Depression levels were found to decrease as the post-traumatic growth levels of the patients increased. Since a similar study was not found in literature, it is expected that the study will likely contribute to literature.