Antalya Eğitim ve Araştırma hastanesi acil sercisine başvuran iş kazalarının demografik-klinik özellikleri ve sonuçları
Demographic-clinical characteristics and results of occupational accidents applied to emergency department of Antalya Education and Research Hospital
- Tez No: 516513
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET NURİ BOZDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: İş kazası, iş gücü, özürlülük, Occupational accident, disability, labor
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
“Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Sercisine Başvuran İş Kazalarının Demografik-Klinik Özellikleri ve Sonuçları”Amaç: Bu çalışma ile; Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne iş kazası nedeni ile başvuran hastaların demografik ve klinik bilgilerini ortaya koymak ve bu vesile ile literatüre katkı sağlamak amaçlanmıştır. Metot: Bu çalışma 01 Ocak 2017 ile 31 Aralık 2017 tarihleri arasında Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi Acil Servisine iş kazaları nedeniyle başvuran hastaların kayıtlarının retrospektif olarak incelenmesi ile yapılmıştır. Veriler Hastane Yönetim Bilgi Sistemi olan SARUS otomasyon programı ve dosyaların geriye dönük olarak taranması ile elde edilmiştir. Hastaların yaş, cinsiyet, hastaneye başvuru sebebi, başvurunun saati, başvurunun günlere göre değişimi, başvurunun aylara göre değişimi, oluş mekanizması, yaralanmanın tipi, yaralanmanın lokalizasyonu, yaralanmanın şiddeti ve mesleğin sektörlere göre dağılımı, sosyal güvenliğin varlığı, çalışma tecrübesi gibi çeşitli parametreler retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Sonuçlar: Çalışmaya 734 hasta alındı. Hastaların 158' i (% 21,5) kadın, 576'sı (%78,5) erkek idi. Kadınlarda yaş ortalaması 35.59±9.15yıl, erkeklerde yaş ortalaması 33.93±9.77 yıl bulundu. İş Kazası nedeniyle hastaneye başvuru yapan hastaların mevsimsel dağılımları incelendi, sonbahar ve ilkbahar mevsiminde olduğu yoğunluk tespit edildi. Aylara göre dağılımları incelendi, en çok iş kazası başvurusunun 90 (12,3%) hasta ile Eylül ayında olduğu tespit edildi. Kaza saatleri dağılımlarına bakıldı, ağırlıklı olarak kaza saatlerinin sabah 09:00 – 12:00 saatleri arasında olduğu gözlendi. En çok başvuru nedeni düşme olarak görülmekle birlikte, bunu cisimlerle çarpışma ve cisimlere sıkışarak yaralanan hastalar takip etmektedir. Yaralanan bölgeleri en çok ayak, bel ve el bölgesinde olduğu görüldü. Acil servisten taburcu edilen hastalarda maliyet 41,61±34,20 TL iken yatış verilen hastalarda 316,99±894,51 TL tespit edilmiştir. Tartışma: İş kazaları sonucu ciddi miktarda maddi kayıp olmaktadır. Bu nedenle iş kazaların gerçek boyutları ve sonuçlarının belirlenerek önlenebilmesi için öncelikle standardize ve eksiksiz olarak kayıt altına alınması, takip edilmesi ve yetkili kurumlara bildirimi sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
“Demographic-Clinical Characteristics And Results Of Occupational Accidents Applied to Emergency Department of Antalya Education And Research Hospital ”Aim: It was aimed to reveal the demographic and clinical caracteristics of the patients who applied to the Anyalya Education and Research Hospital Emergency Department with the cause of occupational accident and to contribute to the literature through this opportunity. Methods: This study was conducted retrospectively by investigaing the records of the patients who applied to Antalya Education and Research Hospital Emergency Department with work accidents between January 1, 2017 and December 31, 2017 . The data was obtained by retrospective screening of the SARUS automation program and the Hospital Management Information System. Several parameters such as age, gender, cause of admission to the hospital, time of application, change of the application according to the dates, change of the application according to the month, mechanism of occurrence, type of injury, localization of injury, severity of injury and occupation according to sectors, existence of social security, working experience were retrospectively It was evaluated. Results: 734 patients were included in the study. 158 (21.5%) of the patients were female and 576 (78.5%) were male. The mean age of the women was 35.59 ± 9.15 years and the mean age of men was 33.93 ± 9.77 years. Seasonal distribution of the patients who applied to hospital due to occupational accident were examined, and the density in autumn and spring season was determined. Monthly distribution of work accident was 90 (12.3%) patients in September. The distribution of the accident hours was observed, mainly between the hours of 09:00 - 12:00 in the morning. Although the most common cause of admission is fall, it is followed by collision with the bodies and the patients injured by the objects. Injured areas were mostly in the foot, waist and hand area. The cost of the patients discharged from the emergency department was 41.61 ± 34.20 TL whereas the cost of hospitalization was 316.99 ± 894.51 TL. Discussion: There is a considerable amount of material loss as a result of occupational accidents. For this reason, in order to prevent the real size and consequences of work accidents, firstly standardized and complete records should be recorded, followed and notified to the competent authorities.