Antalya Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne başvuran akrep sokmalarının epidemiyolojik, klinik özellikleri ve yorumları
Epidemiological, clinical characteristics and interpretations of scorpion stings admitted to Antalya Training and Research Hospital Emergency Service
- Tez No: 694362
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FEVZİ YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Akrep Sokması, Epidemiyoloji, Antivenom, Scorpion Sting, Epidemiology, Antivenom
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Giriş: Akrep sokmaları, özellikle yaz aylarında sık saptanan bir acil durumdur. Dünya genelinde yıllık 1,5-2 milyon kişiyi etkilemektedir. Meydana gelen yaralanmalar lokal enfeksiyondan, sistemik etkilenmeler ve ölüme varan çeşitli sonuçlar ortaya çıkartmaktadır. Yıllık ortalama 3000 hastada ölüm ile sonuçlanma gözlemlenmektedir. Biz çalışmamızda hastanemizin acil servisine başvurmuş olan akrep sokması hastalarını inceledik. Materyal Metod: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne 2017-2020 yılları arasında başvurmuş olan ve“X22: Akreplerle temas”ve“T63.2: Akrep Zehrinin Toksik Etkisi”tanılarını alarak takip edilen hastalar incelendi. Bu hastaların demografik verileri, başvurduğu tarihler, beyaz kan hücreleri, kretain kinaz, laktat dehidrogenaz, c-reaktif protein ve troponin değerleri incelendi. Hastaların takipleri ve sonlanımları kayıt altına alınarak bulunan veriler arasında karşılaştırma yapıldı. Sonuçlar: Ocak 2017 ile Kasım 2020 tarihleri arasında hastanemize başvuran 417(%49,5)'si erkek olan 843 hasta incelendi. Hastaların yaş ortalaması 40,49±21,26 olarak saptandı. En çok hasta yaz ayında (485, %57,53) başvurdu. Hastaların 36'sına (%4,27) antivenom verildi. Takip edilen hastalarda evre 4 olan hastaların troponin, laktat dehidrogenaz ve beyaz kan hücreleri evre 2 ve evre 3 hastalardan anlamlı ölçüde yüksek olarak saptandı. Hastaların takibi sonrasında 753 (89,32)'ü acil serviste takip edildikten sonra taburcu edilmiştir. 1 hastada mortalite gözlemlenirken, 52 (%6,17) hasta servise yatırılarak takip edilmiştir. 37 (%4,39) hastanın izlemi yoğun bakımda yapıldı. Tartışma: Çalışmamızda saptanan verilere göre hastaların en çok yaralandığı mevsim yaz olarak bulundu ve bu durum literatürdeki diğer çalışmalar ile uyumlu olarak saptandı. Hastaların en sık etkilendiği yaş 19-49 yaş arası olarak saptandı, literatürdeki diğer çalışmalar ile uyumlu olarak gözlemlendi. Hastaların yaşlarındaki artış, akrep yaralanmalarındaki etkilenmelerini azaltmıştır. Hastaların biyokimyasal değerlerindeki değişimler ile literatürdeki bulgular ile uyumlu saptandı.
Özet (Çeviri)
İntroduction: Scorpion stings are a common emergency, especially in summer. It affects 1.5-2 million people annually worldwide. Injuries result from local infection to systemic effects and death. Death is observed in an average of 3000 patients annually. In our study, we examined scorpion sting patients who applied to the emergency department of our hospital. Material -Methods: Patients who applied to Antalya Training and Research Hospital between 2017-2020 and were followed up with the diagnoses of“X22: Contact with scorpions”and“T63.2: Toxic Effect of Scorpion Venom”were examined. Demographic data, admission dates, white blood cells, creatine kinase, lactate dehydrogenase, c-reactive protein and troponin values of these patients were analyzed. Follow-ups and outcomes of the patients were recorded and a comparison was made between the data obtained. Results: Between January 2017 and November 2020, 843 patients, 417 (49.5%) male, admitted to our hospital were examined. The mean age of the patients was 40.49±21.26 years. Most patients applied in the summer (485, 57.53%). Antivenom was given to 36 of the patients (4.27%). Troponin, lactate dehydrogenase and white blood cells of patients with stage 4 were found to be significantly higher than those of stage 2 and stage 3 patients. After the follow-up of the patients, 753 (89.32) of them were discharged after being followed up in the emergency department. While mortality was observed in 1 patient, 52 (6.17%) patients were hospitalized and followed up. 37 (4.39%) patients were followed up in the intensive care unit. Discustion: According to the data determined in our study, the season in which patients were most injured was found to be summer, and this situation was found to be consistent with other studies in the literature. The age at which patients were most commonly affected was found to be between 19-49 years old, which was observed in line with other studies in the literature. The increase in the age of the patients decreased their impact on scorpion injuries. The changes in the biochemical values of the patients were found to be consistent with the findings in the literature.