Antalya'da bulunan bazı hastanelerin acil servisine başvuran ve acil hekimlerince üst solunum yolu enfeksiyonu teşhisi alan hastaların reçetelerinin incelenmesi
Review of the prescriptions of patients applied to the emergency services of some hospitals in Antalya and which were diagnosed with upper respiratory tract infection by the emergency doctors
  1. Tez No: 882987
  2. Yazar: GÜLİZ GÜVEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CAHİT NACİTARHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: ÜSYE, akılcı ilaç kullanımı, antibiyotik, solunum yolu enfeksiyonu, drug, rational drug use, antibiotics, respiratory tract infection
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Acil servise Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu (ÜSYE) ile başvuran hastanın kısa zamanda doğru teşhis ve tedavi edilmesi gerekmektedir. Türkiye'de tedavi için yazılan reçetelerin önemli bir kısmını, ÜSYE tanısı konulan hastalara yazılan reçeteler oluşturmaktadır. Bu çalışmada ÜSYE teşhisi almış ve reçete yazılan hastaların teşhis ve tedavisi incelenmiştir. Bu araştırma için Antalya ili Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisi, Manavgat Devlet Hastanesi Acil Servisi ve Akseki Devlet Hastanesi Acil Servisinde Ocak 2021- Ocak 2023 yılları arasında Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu (ÜSYE) şikâyeti ile başvuran hastaların teşhisleri ve reçeteleri değerlendirilmiştir. Hastaların teşhislerine bağlı olarak verilen ilaçların“Akılcı İlaç Kullanımı”na uygun olup olmadığı, antibiyotik kullanımının gerekli olup olmadığı incelenmiştir. Akılcı ilaç kullanımı, Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarının (ÜSYE) tedavisinde çeşitli nedenlerden dolayı çok önemlidir: Bu nedenler; 1.Antibiyotik Direncinden Kaçınılması, 2. Olumsuz Etkilerin En Aza İndirilmesi, 3. Maliyet Etkinliği, 4.Hasta Güvenliği, 5. Halk Sağlığının Geliştirilmesi gibi başlıklar altında ele alınmıştır. Solunum yolu enfeksiyonları ile sıkça karşılaşan Acil Servis çalışanlarını akılcı ilaç kullanımı konusunda eğitmek ve bununla birlikte hastaları reçetesiz ilaç almamaları yönünde bilgilendirmenin uygun olacağı kanaatine varılmıştır. Sonuç olarak solunum yolu enfeksiyonları ile sıkça karşılaşan acil Servis çalışanlarına akılcı ilaç kullanımı konusunda eğitim verilmesinin ve bununla birlikte hastaları reçetesiz ilaç almamaları yönünde bilgilendirilmesinin önem arz ettiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The patient who presents to the emergency department with Upper Respiratory Tract Infection (URTI) needs to be diagnosed and treated correctly in a short time. A significant portion of the prescriptions written for treatment in Turkey are prescriptions written to patients diagnosed with URTI. In this study, the diagnosis and treatment of patients diagnosed with URTI and for whom a prescription was prescribed were examined. For this research, the diagnoses and prescriptions of patients who applied with complaints of Upper Respiratory Tract Infection (URTI) in Antalya province Akdeniz University Faculty of Medicine Emergency Service, Manavgat State Hospital Emergency Service and Akseki State Hospital Emergency Service between January 2021 and January 2023 were evaluated. Depending on the diagnosis of the patients, it was examined whether the medications given were in accordance with“Rational Drug Use”and whether the use of antibiotics was necessary. Rational drug use is very important in the treatment of Upper Respiratory Tract Infections (URTI) for various reasons: These reasons are; It is discussed under headings such as 1.Avoiding Antibiotic Resistance, 2.Minimizing Adverse Effects, 3.Cost Effectiveness, 4.Patient Safety, 5.Improving Public Health. As a result, it was concluded that it would be appropriate to educate Emergency Department staff, who frequently encounter respiratory tract infections, about rational drug use and to inform patients not to take over-the-counter drugs. As a result, it has been determined that it is important to provide training on rational drug use to Emergency Department staff, who frequently encounter respiratory tract infections, and to inform patients not to take over- the-counter drugs.