Sağlık Bilimlerı Üniversitesi Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi Acil Servisi'nde tanı konulan pulmoner tromboemboli'li hastalarda hemotolojik parametrelerin klinik önemi
Clinical importance of hemothological parameters in pulmonary thromboemboly diseases in diagnosed emergency clinic of Health Sciences University Antalya Education Research Hospital
- Tez No: 503831
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DOÇ.DR.FEVZİ YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: D-Dimer, Ortalama Trombosit Hacmi, Pulmoner Emboli, Trombosit Dağılım
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Pulmoner tromboemboli (PTE), sık görülen ve mortalite potansiyeli yüksek olan bir hastalıktır. Hematolojik parametrelerin PTE'de tanısal olabileceği son çalışmalarda rapor edilmiştir. Bu çalışmada, pulmoner tromboembolide hematolojik parametrelerin tanısal değerini saptamaya çalıştık. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine, 1 Ocak 2016 - 31 Aralık 2016 tarihleri arasında PTE şüphesi ile başvuran ve toraks BT çekilen 200 olgu araştırmaya dahil edildi. PTE tanısı alan 100 olgu hasta grubu, PTE' si olmayan 100 olgu kontrol grubu olarak kabul edildi. Hasta grupları BT sonuçlarına göre masif, submasif ve nonmasif olarak üç gruba ayrıldı. Hastaların yaşı, cinsiyeti ve ayrıca lökosit, trombosit, Hemoglobin (Hb), MPV, RDW, CRP, D-dimer ve troponin I değerleri kaydedildi. Bulgular: Yapılan analiz sonuçlarına göre kontrol ve hasta grubu olarak iki ayrı grupta incelenen hasta dağılımlarına bakıldığında hasta grubunda 60 kadın hasta olmasına karşın, kontrol grubunda ise 58 hasta bulunmuştur. Hasta grubunda 40 erkek bulunmakla birlikte, kontrol grubunda bu sayı 42 olarak bulunmuştur. (p>0,05) Çalışmamıza alınan hastalar yaş açısından değerlendirildiğinde hasta grubunda ortalama yaş 65,2±17,1 iken, kontrol grubunda ise 60,5±60,5 idi.(p=0.774). Hemoglobin değeri hasta grubunda ortalama 12.5 iken kontrol grubunda 12 idi. (p= 0.047) Hasta grubunda Htc ortalaması 39.1 iken kontrol grubunda 36.6 saptanmıştır. P değeri 0.19'dur ve özgüllük %75, duyarlılık %47 olarak hesaplanmıştır. Trombosit sayısı incelendiğinde, hasta grubunda trombosit sayısı ortalama 236.4 iken, kontrol grubunda 306.1 idi. (p0.05). Hemoglobin, hematokrit, RDW, platelet, MPV ve lenfosit değerleri ile hastalığın masiflik derecesi arasında anlamlı ilişki yoktu. Ancak nötrofil sayısı, masif grup için anlamlı iken, submasif ve nonmasif gruplarda anlamlı değildi. Sonuç: PTE şüpheli hastalarda risk sınıflandırılması ile beraber hemogram parametreleri' nin tek başına veya D-dimer ile kombine kullanımı PTE tanısına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE Pulmonary thromboembolism(PTE) is a common disease with high mortality rate.It is has been reported in recent studies in which hematological parameters may be diagnostic of pulmonary thromboembolism.In this study, we tried to determine the diagnostic value of hematologic parameters in pulmonary thromboembolism. MATERIAL AND METHOD A total of 200 patients, who applied to the Antalya Education and Research Hospital Emergency Department of Health Sciences University for pulmonary thromboembolism suspicion and have been Thoracic Computer Tomography (CT) between1 January 2016 and 31 December 2016, were included tothis study.The group of 100 case patients with PTE was considered as the control group of 100 case patients without PE. Patients consist of three types groups. There were massive, submassive and non-massive groups. The age, sex, and leukocyte, thrombocyte, hemoglobin (Hb), MeanPlatelet Volume (MPV) ,Trombosit Distribution Width (TDG) ,Red Cell Distribution Width(RDW), C-Reactive Protein (CRP), D-dimerandtroponin I values of thepatientswererecorded. SYMPTOMS According to the results of the analysis, when it is considered that distribution of patients examined in twogroups as control and patients with pulmonary thromboembolism group. There were 60 female patients in PTE patients group. Whereas 58 patients were found in control group. While there were 40 males in PTE patients group, there were 42 males in the control group. (p>0,05) When the patients were considered from the age point of view ,the mean age of patients in PTE patients group was 65,2±17,1 where as the mean age of the patients in the control group was60,5±60,5 (p=0.774) the control group. (p:0.047) The mean HTC was 39.1 in the PTE patient group and 36.6 in the control group. P value was 0.19, specificity was calculated as 75%, sensitivity was calculated as 47%. When the platelet counts were examined, the mean platelet count in the PTE patient group was 236.4, while in the control group it was 306.1. (P 0.05). Hemoglobin, hematocrite, RDW, platelet, MPV and lymphocyte levels were not significantly correlated with the severity of the disease. However, the number of neutrophils was significant for the massive group, but not for the submassive and non-massive groups. CONCLUSION Combination of hemogram parameters alone or combined with D-dimer with risk classification in PTE suspected patients may contribute to PTE diagnosis. KEY WORDS D-Dimer, MeanPlatelet Volume, PulmonaryEmbolism, Thrombocyte Distribution Width