Cerrahi tedavi uygulanan dejeneratif lomber omurga hastalarında süperoksit dismutaz enzim düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of Superoxide Dismutase Enzyme Levels in Degenerative Lumbar Spine Patients Undergoing Surgical Treatment
  1. Tez No: 516573
  2. Yazar: EREK ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR KABATAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Lomber dejeneratif disk hastalığı, Lomber disk dejenerasyonu, Serbest oksijen radikalleri, Süperoksit dismutaz enzimi, Lumbar degenerative disc disease, Lumbar disc degeneration, Free oxygen radicals, Superoxide dismutase enzyme
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Doğal yaşamdan uzaklaştıkça artan omurga sorunları birçok faktörlerden etkilenmektedir. Omurgayı doğasına uygun kullanabilmek ise eğitim gerektirmektedir. Sadece yerde olanı çömelerek kaldırma bilgisi, bu eğitimin ilk cümlesi olmalıdır. Çalışmamızda nöroşirürji eğitiminin önemli bir alanını oluşturan lomber dejeneratif omurga hastalığını biyokimyasal açıdan incelemeyi amaçladık. Antioksidan bir enzim olan süperoksit dismutaz (SOD), organizmayı serbest süperoksit radikallerinin zararlı etkisine karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Enzimin klinik kullanımını sınırlayan en önemli faktör ise yarı ömrünün çok kısa olması ve dolaşımdan çok hızlı elimine olmasıdır. Tıpta Uzmanlık Tezi olarak hazırlanan bu çalışmada lomber dejeneratif omurga sebebiyle cerrahi işlem gören hastaların demografik verileri süperoksit dismutaz seviyeleri ile birlikte değerlendirilmiş ve kontrol grubu ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Increased spine problems as they move away from natural life are affected by many factors. Proper use of the spine requires training. The knowledge of 'just lean to the ground and take the thing in front of you' should be the first sentence of this training. We tried to understand lumbar degenerative spinal disease by biochemical parameters. Superoxide dismutase (SOD), an antioxidant enzyme, protects organism from harmful effects of free superoxide radicals. The most important factor limiting the clinical use of enzymes is that the half-life is quite short. In this study, which was prepared as a expertise thesis in medicine, demographic data of patients who underwent surgery due to lumbar degenerative spine were evaluated together with SOD levels and compared with the control group.