Otizmli çocuklarda hareket eğitimi ve eğitsel oyun ile yaşam kalitesi ilişkisinin incelenmesi
Examination of the relationship between the quality of life and the movement education and educational game for children with autism
  1. Tez No: 516617
  2. Yazar: ÖZGE ER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK YAMANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitsel Oyun, Hareket Eğitimi, Otizm, Yaşam Kalitesi, Educational Game, Movement Education, Autism, Quality of Life
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırma; otizmli çocuklarda hareket eğitimi ve eğitsel oyun ile yaşam kalitesi ilişkisini incelemek amacı ile yapılmıştır. Araştırmaya; Otizm spektrum bozukluğu tanısı almış 1'i kız, 12'si erkek toplam 13 çocuk katılmıştır. Çocuklara haftada iki gün, günde bir saat olmak üzere 14 hafta süre ile hareket eğitimi programı uygulanmıştır. Tanımlayıcı bir araştırma olup; bu çalışmada kişisel bilgi formu, Çocuklar İçin Yaşam Kalitesi Ölçeği (ÇİYKÖ) ile Kaba Motor Gelişim Testi-II (TGMD II) testi kullanılmıştır. TGMD II testinin ön test son test karşılaştırmasında; Lokomotor puanları hareket eğitimi öncesinde Ortanca (min-maks) 2 (1-10) iken hareket eğitimi sonrasında 7 (1-13) olarak yüksek düzeyde anlamlı artış göstermiştir. Nesne kontrol puanları hareket eğitimi öncesinde Ortanca (min-maks) 5 (1-13) iken hareket eğitimi sonrasında 10 (1-13) olarak yüksek düzeyde anlamlı artış göstermiştir. ÇİYKÖ ölçeğinin Ölçek toplam puanı ortancası (min-maks) hareket eğitimi öncesinde 64,13 (36,96-81,52) iken hareket eğitimi sonrasında 69,56 (40,22-92,39)'ya anlamlı olarak yükselmiştir. Fiziksel sağlık toplam puanları hareket eğitimi öncesinde Ortanca (min-maks) 53,13 (31,25-81,25) iken hareket eğitimi sonrasında 68,75 (31,25-96,88) olarak yüksek düzeyde anlamlı artış göstermiştir. Psikososyal sağlık toplam puanları hareket eğitimi öncesinde Ortanca (min-maks) 60 (30,00-81,67) iken hareket eğitimi sonrasında 70 (45,00-95,00) olarak yüksek düzeyde anlamlı artış göstermiştir. Sonuç olarak, uygulanan hareket eğitimi ve eğitsel oyun programının otizmli çocukların temel motor becerilerinde ve yaşam kalitesi düzeylerinde olumlu etkiye sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study has been conducted for the purpose of examining the relationship between the quality of life and the movement education and educational game for children with autism. Total 13 children, including 1 female and 12 male, who were diagnosed with autism spectrum disorder, participated in the study. The children have been received a program of movement education for one hour a day, two days a week and total 14 weeks. It is a definitive study and personal information form, The Quality of Life Scale for Children (QoL-C) and Test of Motor Development-II (TGMD II) are used. In pre-test and post-test comparison of TGMD II test; the locomotor scores are Medium (min-max) 2 (1-10) before the movement education. After the movement education, it has shown an increase at 7 (1-13) which is an expressively significant increase. The object control scores are Medium (min-max) 5 (1-13) before the movement education. After the movement education, it has shown an increase at 10 (1-13) which is an expressively significant increase. The medium (min-max) of the Total Scale Score of the Quality of Life Scale for Children (QoL-C) is 64,13 (36,96-81,52) before the movement education. After the movement education, it has shown an increase in 69,56 (40,22-92,39) which is an expressively significant increase. Overall Physical Health scores are Medium (min-max) 53.13 (31,25-81,25) before the movement education. After movement education, it has shown an increase at 68.75 (31,25-96,88) which is an expressively significant increase. Overall Psychosocial Health scores are Medium (min-max) 60 (30,00-81,67) before the movement education. After movement education, it has shown an increase at 70 (45,00-95,00) which is an expressively significant increase. As a result, it has been seen that the implemented movement education and the educational game program have positive effects on the basic motor skills and quality of life of the children with autism.