Yöneticilik ile liderlik arasındaki temel farklar ve Atatürk'ün liderliği üzerine bir çalışma
The main differences between management and leadership and a study about Atatürk's leadership
- Tez No: 516733
 - Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KÖKSAL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İşletme, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Liderlik, Yöneticilik, Liderlik Yaklaşımları, Atatürk
 - Yıl: 2018
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Avrasya Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 135
Özet
İnsanlık tarihi kadar eski bir geçmişe dayanan, yüzyıllardır üzerinde tartışılan liderlik ve yöneticilik kavramları üzerine belki binlerce kitap yazılmıştır. Günümüzde liderlik ve yöneticilik kavramları genellikle birbiri ile karıştırılan, zaman zaman ise eş anlamlı olarak kullanılan, genelde birbirine yakın ancak temelde birbirinden farklı kavramlardır. Yakın geçmişte revaçta olan yöneticilik kavramı popülaritesini liderlik kavramına bırakmıştır. Başarılı liderlerin sahip oldukları özellikler tarihin ilk dönemlerinden günümüze kadar tetkik ve araştırma konusu olmuştur. 20. Yüzyıldan itibaren liderlik konusu üzerine çok sayıda kitap yazılmıştır. Çünkü askeri, siyasi ve ekonomik başarılarda liderin çok önemli bir yeri olduğu herkesçe kabul görmüştür. Günümüzde bu denli önemli olan liderlik kavramı üzerine yüzyıllardır araştırma yapılmaktadır, bu araştırmalar sonucunda liderlik kavramıyla ilgili pek çok tanım yapılmış ve farklı liderlik yaklaşımları geliştirilmiştir. Bu tez çalışmasının temel amacı, geçmişten günümüze kadar var olan liderlik yaklaşımlarını inceleyerek, liderlik ve yöneticilik kavramlarına ilişkin genel bilgiler ışığında liderlik ve yöneticilik kavramlarının birbirleri ile olan farklı ve benzer yönlerini ortaya çıkarmaktır. Ayrıca bu çalışmada uyguladığı liderlik tarzlarının temel özelliklerinden yola çıkarak, Türk Milletinin tarihine yön vermiş ve yaşadığı çağa damgasını vurmuş olan Türk lider Mustafa Kemal Atatürk'ün, O'nu tüm dünya tarafından büyük bir lider olarak kabul edilmesini sağlayan liderlik özellikleri üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Thousands of books have been written on the concepts of leadership and management that have been discussed for centuries, based on a history as old as human history. Today, the concepts of leadership and management are often confused but they sometimes use occasionally synonymous. They are generally close to each other, but they are basically different concepts. The concept of management, which has recently become popular, has left its popularity to the concept of leadership. The qualities of successful leaders have been the subject of investigation and research from the early days of history till today. Since the 20th century, many books have been written on leadership. Because military, politically and economically, it has been widely accepted that leaders have a very important place in success. This important concept of leadership has been explored for centuries. As a result of these researches, many definitions have been made about leadership concept and different leadership approaches have been developed. The main purpose of this thesis is investigating the current leadership approaches from the past to the present,in the light of general information about leadership and management , to reveal the different and similar aspects of leadership and management concepts with each other.Additionally in this study, Mustafa Kemal Atatürk, the Turkish leader who has directed the history of the Turkish nation, based on the basic features of leadership styles ,his leadership characteristics are emphasized that he can be regarded as a great leader by the whole world.