Koroner bypass ameliyatlarında ortalama arter basıncının ve sıvı yönetiminin postoperatif akut böbrek hasarı geişimine etkisi
The effect of mean arterial pressure and fluid management on the development of postoperative acute kidney injury in coronary bypass surgery
- Tez No: 516735
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAN YAPICI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Akut böbrek hasarı, hipotansiyon
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET Giriş ve Amaç: Gelişmiş ülkelerde kardiyovasküler hastalıklar yaygın olarak görülmekte ve ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Bununla beraber son yıllarda yapılan epidemiyolojik çalışmalar birçok ülkede kardiyovasküler sistem kaynaklı ölüm insidansının azaldığını göstermiştir. Ölüm insidansındaki azalma medikal ve cerrahi tedavi yöntemlerin gelişmesinin sonucudur. Bu nedenle perioperatif tedavi yöntemlerinin başarısını etkileyecek her etken detaylı olarak araştırılmaktadır. Hastalarda perioperatif gelişen akut böbrek hasarının postoperatif mortalite ve morbidite oranını artırdığı bilinmektedir. Bu nedenle böbrek hasarı araştırılması gereken etkenlerin başında gelmektedir. Araştırmamızın amacı koroner bypass cerrahisi sonrası gelişebilecek akut böbrek hasarının öngörülmesindeki intraoperatif hipotansiyon ve sıvı yönetiminin etkisini ortaya koymak ve bu hastalarda peroperatif uygun sıvı yönetimi ilkelerinin belirlenmesine katkıda bulunmaktır. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniveristesi Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda 01.04.2018-01.07.2018 tarihleri arasında koroner bypass operasyonu geçiren 169 hasta, onamları alınarak prospektif gözlemsel olarak incelendi. Hastaların preoperatif, intraoperatif ve postoperatif verileri kaydedildi Bulgular: Hastaların ortalama yaşı 61,63 ve olguların %34.3'ü kadın, %65.7'si erkek idi. Olgular akut böbrek hasarı açısından KDIGO kriterlerine göre değerlendirildiğinde; olguların 38'inde (%22.5) akut böbrek hasarı geliştiği tespit edilmiştir. Hastalar ortalama arteryel basınç (MAP) açısından değerlendirildiğinde akut böbrek hasarı gelişmeyen hastalarda peroperatif MAP değerleri istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Akut böbrek hasarı gelişmeyenlerde kolloid kullanımı istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur. MAP değerinin 60' ın altında olma oranı akut böbrek hasarı gelişmeyen hastalarda %25.2 iken akut böbrek hasarı gelişen hastalarda %47.4 olduğu tespit edilmiştir ve MAP değerinin 60 ve altında olmasının akut böbrek hasarı gelişmesi açısından istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulunmuştur. Sonuç: Koroner bypass cerrahisi yapılan hastalarda postoperatif akut böbrek hasarı gelişiminde pek çok etken rol oynamaktadır. Bunlar içerisinde yaş, cinsiyet, mevcut sistemik hastalıklar gibi değiştirilemeyen faktörler olduğu gibi hipotansiyon ve sıvı yönetimi gibi faktörler de yer almaktadır. Çalışmamızda elde edilen sonuçlar kolloid kullanımının ve hipotansiyonun akut böbrek hasarı gelişiminde etken faktör olduğunu ortaya koymuştur. İyi bir peroperatif hasta yönetimi ile akut böbrek hasarı gelişme riskinin azaltılabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
İNGİLİZCE ÖZET Introduction: In developed countries, cardiovascular diseases are commonly encountered and are the leading cause of death. Furthermore, epidemiologyc studies in the last decade have revealed that death incidence associated with cardiovascular system has decreased . Reduction in incidence of death is the result of development of medical and surgical treatment methods. Therefore, every factor that could affect success of perioperative treatment methods have been investigated in detail. Acute kidney injury (AKİ) in the perioperative period has been known to increase the rates of mortality and morbidity postoperatively. Thus, AKİ one of the first factors that should be investigated. The aim of the study is to point out whether AKİ after coronary bypass surgery is caused by intraoperative hypotension and fluid management and is to help to identify proper fluid management principles. Materials and Methods: In The Universe of Health Sciences, Chest and Cardiovascular Surgery Department, between April 1 2018 and July 1 2018, 169 patients undergoing coronary bypass surgery were prospectively observed taking their consents. The preoperative, intraoperative and postoperative data of the patients were recorded. Results: The mean age of the patients was 61.63 and 34.3 % were females, 65.7 % were males. When the patients were evaluated about AKİ according to KDİGO criteria, 38 of the patients developed AKİ.