Tokat ve Amasyalı son devir Osmanlı uleması
Late period Ottoman ulamas of tokat and Amasya subprovinces
- Tez No: 516756
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ulema, sıbyan mektebi, medrese, darülfünun, müderris
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışmada Osmanlı Devleti'nin son döneminde eğitimde yaşanan dönüşüme değinilerek bu dönüşümün Amasya ve Tokat sancaklarına yansımaları ele alınmıştır.Ulemaların nerede doğdukları kimlerden eğitim aldıkları hakkında bilgiler verilmiştir. Bulundukları görevleri, doğum yeri hakkında bilgi verilmiştir. Amasyalı ve Tokatlı âlimlerin nasıl bir eğitim ve ilmi ortamda yetiştikleri ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Bu çalışmanın Tokat ve Amasya'nın sosyol kültürel tarihlerine ve bölge araştırmalarına önemli katkı sağlaması ümit edilmektedir. Ayrıca Osmanlı Dönemi din hizmetleri ve eğitim alanının nasıl işlendiği ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
İn this study, the transformation that took place in education in the last period of the Ottoman period was mentioned and the reflections of this transformation on Amasya and Tokat Subprovinces were discussed. Knowledges about where the Ulamas were born, by whon they were trained were given in the study. We tried to mention about how the scholars from Amasya and Tokat were trained and in which environment they were brought up. We expect that this study will provide great contribution to socio-cultural history of Tokat and Amasya and region research. Also how religious issues and educational issues in Ottoman period were managed was tried to mention in the study. Kew Words: Ulama, Sıbyan School, Medrese, Darulfunun, Muderris.