Okul öncesi dönem çocuklarının zorbalık algıları ve zorbalıkla baş etme stratejilerinin incelenmesi
Investigation of preschool children's bullying perceptions and bullying coping strategies
- Tez No: 516842
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: zorbalık, baş etme stratejileri, bullying, coping strategies
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Okul öncesi dönemde çocukların maruz kaldıkları zorbalık davranışlarının çocukların hayatlarını olumsuz bir şekilde etkileyebileceği bilinmektedir. Bu nedeniyle, bu araştırma 36-66 ay arası çocukların zorbalık algıları ve zorbalıkla baş etme stratejileri ile çocukların yaşları ve cinsiyetleri arasında anlamlı düzeyde bir ilişki olup olmadığını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Ege Üniversitesinin Tıp Fakültesi anaokuluna devam eden 36-48 aylık, 48-60 aylık ve 60-66 aylık yaş grupları araştırmanın çalışma grubunu oluşturmuştur. Her grup içerisinde 20 çocuk olmak üzere toplamda 60 çocuk seçkisiz bir şekilde seçilerek çalışma grubunu dahil edilmiştir. Bu çalışmada, nitel araştırma desenlerinden fenomenoloji kullanılmıştır. Veri toplama aracı için Reunamo ve arkadaşları tarafından geliştirilen görüşme formu (Reunamo, Sajaniemi, Suhonen ve Kontu, 2012) temel alınarak, çocukların zorbalık algıları ve baş etme stratejilerini belirlemeye yönelik 16 soruluk bir görüşme formu geliştirilmiştir. Hazırlanan görüşme formu çocuklarla birebir yapılan görüşmeler ile uygulanmıştır. Görüşmelerden elde edilenveriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, çocukların zorbalık durumlarında kullandıkları baş etme stratejileri;“katılımcı”,“kaçınan”,“baskın”,“uyumlu”ve“belirsiz”adlı temalarda toplanmıştır. Çocukların zorbalık durumlarında kullandıkları baş etme stratejileri ile cinsiyetleri arasında anlamlı bir fark bulunamazken yaşları arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Çocukların yaşları büyüdükçe“katılımcı”cevapları daha fazla verdikleri görülmüştür. Aynı zamanda, küçük çocukların gelişim özelliklerinden dolayı zorbalık durumları karşısında etkili stratejileri tercih edemedikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is known that bullying behaviors that children are exposed to during the preschool period may negatively affect children's lives.Because of this, this study aims to reveal whether there is a significant relationship between bullying perceptions and bullying coping strategies and the age and sex of children between 36-66 months.The study group of the researchers between 36-48 months, 48-60 months and 60-66 months of age, which continues to the preschool of Ege University Medical Faculty, has formed.A total of 60 children, 20 children in each group, were selected and included in the study group.In this study, phenomenology was used as a qualitative research pattern.Based on the interview form (Reunamo, Sajaniemi, Suhonen and Kontu, 2012) developed by Reunamo et al. For the data collection tool, a 16-question interview form was developed to determine the bullying perceptions and coping strategies of children.The prepared interview form was applied with interviews made individually with children.The data obtained from the interviews were analyzed by content analysis method.As a result of the analyzes made, strategies for coping with children's bullying situations;“Participanting”,“Withdrawn”,“Dominanting”,“Adapting”and“Uncertain”.There was no significant difference between the strategies of children coping with bullying situations and their sex, but there was a significant difference between their ages.As children aged, they were found to give more“participanting”answers.At the same time, it has been found that young children can not prefer for effective coping strategies against bullying situations due to their developmental characteristics.