Boşanma hükümleri çerçevesinde Osmanlı Hukuk-ı Aile Kararnamesi ile Endonezya İslam Aile Hukuku'nun mukayesesi
The comparison between Ottoman Muslim Family Law with Indonesia Islamic Family Law in the divorce provisions
  1. Tez No: 516906
  2. Yazar: MOHAMMAD IQBAL SATRIA NUSANTARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VECDİ AKYÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İslam Aile Hukuku, Osmanlı Hukuk-ı Aile Kararnamesi, Endonezya İslam Aile Hukuku, Boşanma Hükümleri, Family Law Degree, Ottoman Islamic Family Law, Indonesia Islamic Family Law, Divorce Provisions
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
Osmanlı İmparatorluğu, 1917'de Hukuk-i Aile Kararnamesi'nin yürürlüğe girmesiyle birlikte ilk İslam aile hukukunu yasallaştıran ülke olmuştur. Daha sonra İslami Aile Hukuku'nun yenilenmesi, 1991'de Kompilasi Hukum İslam'ını uygulamaya koyan Endonezya gibi müslüman ülkelerde gerçekleştirildi. Bu iki devletin İslami Aile Hukuku'nda en çok dikkat edilen ve en çok etkiye sahip olan hüküm boşanma hükmüdür. Elbette, her iki ülkedeki Boşanma Hükümlerinin dayanmasında farklı esaslara ve geçmişlere sahiptir. Bu çalışma, Osmanlı Hukuk-ı Aile Kararnamesi (HAK) ve Endonezya İslami Aile Hukuku'nda“Kompilasi Hukum İslam”(KHI) boşanma hükümlerini karşılaştırmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The Ottoman Empire was the country that legalizes the first Islamic family law with the enactment of Hukuk-i Aile Kararnamesi in 1917. Thereafter the renewal of Islamic Family Law was also carried out in Muslim countries such as Indonesia which enacted the Kompilasi Hukum Islam in 1991. One of the discussed issues and also has an important role in Legalization of Islamic Family in both countries is the issues of divorce provision. Certainly, The Divorce Provisions in both countries have different legal base and background in its enactment. This study aims at comparing divorce provisions in Ottoman Islamic Family Law (Hukuk-i Aile Kararnamesi) and Indonesia Islamic Family Law (Kompilasi Hukum Islam).